SNS (Slovakias nasjonale parti)

Valgplakat for SNS foran valget til nasjonalforsamling i 2016: "Stolt - kompetent - anstendig".

Artikkelstart

Slovenská národná strana (Det slovakiske nasjonale parti) er et nasjonalkonservativt parti til høyre for kristeligdemokratene. Partiet satt i regjering i 1993–1994, 1994–1998 og 2006–2010, den siste perioden sammen med det sosialdemokratiske Smer.

Historie

SNS ble opprettet i 1990 og regner seg som ideologisk etterkommer etter det historiske SNS, som ble grunnlagt i 1871 og oppløst i 1938.

SNS var ute av den slovakiske nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i to perioder, 2002–2006 og 2012–2016, men kom inn igjen etter valget i mars 2016 med 8,6 prosent oppslutning og femten mandater. Partiet deltok sammen med Smer, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico. Med en oppslutning på 3,2 prosent ved valget i 2020 havent SNS under sperregrense på fem prosent og oppnådde ikke representasjon.

SNS er medlem av den høyrenasjonale europeiske partifamilien Europa for frihet og demokrati, men er ikke representert i Europaparlamentet.

Politikk

På 1990-tallet ble SNS gjerne betraktet som høyre-ekstremt. SNS har moderert seg noe og vektlegger nå økonomisk proteksjonisme og velferdskrav. Partiet har likevel beholdt en særlig brodd mot romfolk og det ungarske mindretallet i republikken. Partiet setter seg mot at Den europeiske pakt om regionale språk eller mindretallsspråk skal komme til anvendelse i de kompakt ungarskbebodde områdene sør i landet.

I den økonomiske politikken ønsker partiet at multinasjonale seksalper skal ilegges en ekstraskatt for å beskytte innenlandsk næringsliv. Partiet er også tilhenger av en velferdsstat, men vil stramme inn kontrollen med sosialhjelp og barnebidrag til romfolk.

Utenrikspolitisk er SNS anti-vestlig og pro-russisk. SNS var det eneste slovakiske partiet av en viss størrelse som er mot Nato-medlemskapet inntil partiet L'S NS kom inn i Nasjonalrådet i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg