SNS – Slovakias nasjonale parti

Slovenská národná strana (Det slovakiske nasjonale parti) er et nasjonalkonservativt parti til høyre for kristeligdemokratene. Partiet satt i regjering i 1993–1994, 1994–1998 og 2006–2010, den siste perioden sammen med det sosialdemokratiske Smer.

SNS ble opprettet i 1990 og regner seg som ideologisk etterkommer etter det historiske SNS, som ble grunnlagt i 1871 og oppløst i 1938.

SNS var ute av den slovakiske nasjonalforsamlingen – Nasjonalrådet – i to perioder, 2002-2006 og 2012-2016, men kom inn igjen etter valget i mars 2016 med 8,6 prosent oppslutning og femten mandater. Partiet deltok sammen med Smer, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico.

SNS er medlem av den høyrenasjonale europeiske partifamilien Europa for frihet og demokrati, men er ikke representert i Europaparlamentet.

På 1990-tallet ble SNS gjerne betraktet som høyre-ekstremt. SNS har moderert seg noe og vektlegger nå økonomisk proteksjonisme og velferdskrav. Partiet har likevel beholdt en særlig brodd mot romfolk og det ungarske mindretallet i republikken. Partiet setter seg mot at Den europeiske pakt om regionale språk eller mindretallsspråk skal komme til anvendelse i de kompakt ungarskbebodde områdene sør i landet.

I den økonomiske politikken ønsker partiet at multinasjonale seksalper skal ilegges en ekstraskatt for å beskytte innenlandsk næringsliv. Partiet er også tilhenger av en velferdsstat, men vil stramme inn kontrollen med sosialhjelp og barnebidrag til romfolk.

Utenrikspolitisk er SNS anti-vestlig og pro-russisk.  SNS er det eneste slovakiske partiet av en viss størrelse som er mot Nato-medlemskapet.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.