Valgplakat fra Most-Híd foran valget til nasjonalforsamling i 2016: "La oss ikke splitte folk - la oss forene dem!"

Most-Híd er et politisk parti i Slovakia. Partiet har utgangspunkt i det ungarskspråklige mindretallet i Slovakia, men tar også sikte på å representere rutenerne og romfolket, og er åpent for medlemmer fra den slovakiske flertallsbefolkningen.

Partiets offisielle navn er Most–Híd az együttműködés pártja/ strana spolupráce; 'Most' og 'híd' betyr bru på henholdsvis slovakisk og ungarsk, og tillegget betyr 'partiet for samarbeid'. Partiet prøver både å være et talerør for det ungarske mindretallet og andre etniske minoriteter, og å være et parti for slovakisk-ungarsk samarbeid i den slovakiske republikken.

Most-Híd tilhører sentrum-høyresiden og heller mer i retning av de liberale enn de konservative delene av denne fløyen i slovakisk politikk. De er med i Det europeiske folkepartiet. Partiet ble opprettet i 2009 av medlemmer fra Det ungarske koalisjonspartiet (Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja). Utbryterne mente dette partiet hadde utviklet seg i en nasjonalistisk retning som gjorde samarbeid med slovakiske partier vanskelig. Motvilje mot kulturelle rettigheter for ungarerne er et tema for populister fra høyresiden via sentrum og til venstresiden i slovakisk politikk. Dette henger sammen med at de slovakisk-bebodde områdene før 1918 inngikk i Ungarn, der slovakene var undertrykt både økonomisk og sosialt.

Ved valget i 2010 fikk Most-Híd i alliansen med Det medborgerkonservative partiet (Občianska konzervatívna strana) 8,1 prosent oppslutning. Rivalen Det ungarske koalisjonspartiet nådde ikke opp til sperregrensa på fem prosent. Most-Híd gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering, som bestod av fire partier.

Ved valget i 2012 fikk Most-Híd 6,9 prosent oppslutning og i mars 2016 oppnådde partiet 6,5 prosent og 11 mandater. Most-Híd deltok sammen med Smer, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico. Partiet fikk to prosent oppslutning ved valget i til Nasjonalrådet i 2020, og oppnådde ikke representasjon.

Partiet ledes av Béla Bugár, som ledet Det ungarske koalisjonspartiet i perioden 1998 til 2007.

Ved valgene til Europaparlamentet i 2014 og 2019 fikk Most-Híd innvalgt ett medlem, som inngår i Det europeiske folkepartiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg