Most-Híd

Valgplakat fra Most-Híd foran valget til nasjonalforsamling i 2016: "La oss ikke splitte folk - la oss forene dem!"
av . CC BY SA 3.0

Most-Híd, politisk parti med utgangspunkt i det ungarskspråklige mindretallet i Slovakia, men som også tar sikte på å representere rutenerne og romfolket og er åpent for medlemmer fra den slovakiske flertallsbefolkningen. Partiets offisielle navn er Most–Híd az együttműködés pártja/ strana spolupráce; 'Most' og 'híd' betyr bru på henholdsvis slovakisk og ungarsk, og tillegget betyr 'partiet for samarbeid'. Partiet prøver både på den ene siden å være et talerør for det ungarske mindretallet og andre etniske minoriteter, og et parti for slovakisk-ungarsk samarbeid i den slovakiske republikken på den andre.

Most-Híd tilhører sentrum-høyresiden og heller mer i retning av de liberale enn de konservative delene av denne fløyen i slovakisk politikk. De er med i Det europeiske folkepartiet. Partiet ble opprettet i 2009 av medlemmer fra Det ungarske koalisjonspartiet (Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja). Utbryterne mente dette partiet hadde utviklet seg i en nasjonalistisk retning som gjorde samarbeid med slovakiske partier vanskelig. Motvilje mot kulturelle rettigheter for ungarerne er et tema for populister fra høyresiden via sentrum og til venstresiden i slovakisk politikk. Dette henger sammen med at de slovakisk-bebodde områdene før 1918 inngikk i Ungarn, der slovakene var undertrykt både økonomisk og sosialt.

Ved valget i 2010 fikk Most-Híd i alliansen med Det medborgerkonservative partiet (Občianska konzervatívna strana) 8,1 prosent oppslutning. Rivalen Det ungarske koalisjonspartiet nådde ikke opp til sperregrensa på fem prosent. Most-Híd gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering, som bestod av fire partier.

Ved valget i 2012 fikk Most-Híd 6,9 prosent oppslutning og i mars 2016 oppnådde partiet 6,5 prosent og 11 mandater. Most-Híd deltok sammen med Smer, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico.

Partiet ledes av Béla Bugár, som ledet Det ungarske koalisjonspartiet i perioden 1998 til 2007.

Ved valget til Europaparlamentet i 2014 fikk Most-Híd innvalgt ett medlem, som inngår i Det europeiske folkepartiet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg