Most-Híd, politisk parti med utgangspunkt i det ungarskspråklige mindretallet i Slovakia, men som også tar sikte på å representere rutenerne og romfolket og er åpent for medlemmer fra den slovakiske flertallsbefolkningen. Partiets offisielle navn er Most–Híd az együttműködés pártja/ strana spolupráce; 'Most' og 'híd' betyr bru på henholdsvis slovakisk og ungarsk, og tillegget betyr 'partiet for samarbeid'. Partiet prøver både på den ene siden å være et talerør for det ungarske mindretallet og andre etniske minoriteter, og et parti for slovakisk-ungarsk samarbeid i den slovakiske republikken på den andre.

Most-Híd tilhører sentrum-høyresiden og heller mer i retning av de liberale enn de konservative delene av denne fløyen i slovakisk politikk. De er med i Det europeiske folkepartiet. Partiet ble opprettet i 2009 av medlemmer fra Det ungarske koalisjonspartiet (Strana maďarskej koalície – Magyar Koalíció Pártja). Utbryterne mente dette partiet hadde utviklet seg i en nasjonalistisk retning som gjorde samarbeid med slovakiske partier vanskelig. Motvilje mot kulturelle rettigheter for ungarerne er et tema for populister fra høyresiden via sentrum og til venstresiden i slovakisk politikk. Dette henger sammen med at de slovakisk-bebodde områdene før 1918 inngikk i Ungarn, der slovakene var undertrykt både økonomisk og sosialt.  

Ved valget i 2010 fikk Most-Híd i alliansen med Det medborgerkonservative partiet (Občianska konzervatívna strana) 8,1 prosent oppslutning. Rivalen Det ungarske koalisjonspartiet nådde ikke opp til sperregrensa på fem prosent. Most-Híd gikk inn i Iveta Radičovás kortvarige sentrum-høyreregjering, som bestod av fire partier.

Ved valget i 2012 fikk Most-Híd 6,9 prosent oppslutning og i mars 2016 oppnådde partiet 6,5 prosent og 11 mandater. Most-Híd  deltok sammen med Smer, Most-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Robert Fico.

Partiet ledes av Béla Bugár, som ledet Det ungarske koalisjonspartiet i perioden 1998 til 2007.

Ved valget til Europaparlamentet i 2014 fikk Most-Híd innvalgt ett medlem, som inngår i Det europeiske folkepartiet.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.