Faktaboks

Tore Sunde-Rasmussen
Født
16. august 1949, Egersund

Tore Sunde-Rasmussen er en norsk fjellklatrer og ekspedisjonsleder. Han er sammen med Cecilie Skog den eneste nordmann som har besteget det åttende fjellet av Seven Summits.

Bestigninger

Tore Sunde-Rasmussen er en veteran innen ekstremhøydeklatring og har en rekke førstebestigninger i Norge, blant annet Gyaaksla (6+/7-) i Rogaland. Tolv ganger har han klatret fjell som er over 8000 meter. I 2005 ble Sunde-Rasmussen den eldste skandinaven som har stått på toppen av Mount Everest. Høsten 2008 fullførte Sunde-Rasmussen de såkalte Seven Summits, de høyeste fjellene på sju kontinenter, ved å bestige det 4892 meter høye Mt. Vinson (Vinson Massif) i Antarktis.

Høsten 2009 besteg Sunde-Rasmussen Ama Dablam (6812 moh.) i Nepal. Toppen ble nådd 28. november. Ama Dablam, av mange ansett som verdens vakreste fjell, også kalt Himalayas Matterhorn, kan sees av alle som går trekkingruta inn til Mount Everest Base Camp.

I 2010 ble han den første nordmann til å bestige Mt. Everest to ganger.

Våren 2014 prøvde han å bestige fjellet Annapurna 1 (8091 moh.). Det er et av verdens farligste fjell, med en dødsprosent på 38%. Han nådde 7000 meter før forholdene tvang ekspedisjonen til å snu.

Høsten 2017 ledet han en vellykket ekspedisjon til Dolma Khang (6360 moh.) i Himalaya. Det var den første bestigningen av fjellet.

Annen idrett

Tore Sunde-Rasmussen har også trent karate og er gradert til sort belte 5. dan med tittel Shihan (mester).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg