Etter hvert som motstanden mot vindparker til lands har blitt betydelig har interessen også rettet seg mot vindparker til havs. Utenfor synsvidde fra land unngår man ulempene med inngrep i natur- og friluftsområder, støy og visuell forurensning. En fordel er dessuten at det blåser mer kontinuerlig til havs enn på land. Men samtidig må man ta hensyn til andre forhold, som mulige ulemper for fiskeriene, sjøsikkerhet og trekkruter for fugler.

Det er utviklet offshore vindmøller med understell som kan stå direkte på sokkelen, men også varianter med flytende understell av betong. Skal de stå direkte på sokkelen må naturlig nok havdybden ikke være for stor.

I løpet av 2013 vil det i følge EWEA være 73 offshore vindparker i Europa med en total kapasitet på 5111 MW. I følge en studie foretatt av Enova kan vindkraft til havs på global basis ha et potensiale på hele 14 000 TWh. De største vindparker til havs i dag er Thanet utenfor KentEngland (100 turbiner), på Horns Rev utenfor vestkysten av Danmark (80 + 91 turbiner) og Sheringham Shoal utenfor kysten av Norfolk, England, som består av 88 havvindmøller med en samlet effekt på 317 MW .

Norge er det foreløpig ikke bygget noen vindkraftverk til havs. I 2009 ble det imidlertid gitt konsesjon til prosjektet Havsul I utenfor kysten av Møre og Romsdal. Dette skulle ha en installasjon på 350 MW og en årlig produksjon på omkring 1 TWh. Prosjektet, som skulle utføres av Vestavind Offshore AS, ble skrinlagt i 2012 på grunn av manglende rammevilkår.

Se også vindkraftverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.