Nanoteknologi befinner seg enda på et tidlig stadium. Et stort industrielt potensial foreligger i et 10–30 års perspektiv. National Science Foundation (USA) anslo i 2003 et marked for produkter på hele 6700 milliarder NOK innen 2015. Undersøkelser foretatt av EU viser størst forventet påvirkning på feltene kjemi og materialer, bioteknologi, IKT, helse og medisin, sikkerhet og forsvar og energi. Dette gir rom for både banebrytende forskning og teknologiutvikling, men det maner samtidig til evaluering av mulige usikkerheter knyttet til en slik kraftfull fremtidsteknologi. I et lengre perspektiv forventes at nano-, bio-, IT- og kognitive teknologier vil kunne smelte sammen i konvergerende teknologier. Dermed er det kontinuerlig behov for diskusjoner og vurderinger av etiske aspekter og potensielle ringvirkninger for helse, miljø og samfunn.
Tilgjengelighet og kjennskap til egnede materialløsninger begrenser i dag utviklingen på en rekke teknologiske områder. Her bringer nanoteknologien nye muligheter: Det som i dag har preg av science fiction, kan bli morgendagens teknologi. Innen mikroelektronikk og dataindustri brukes nanoteknologi i dag til å muliggjøre ytterligere miniatyrisering (Moores lov), økt regnekraft, mindre sensorer og mer kompakt datalagring. Industrien har fremtidsvisjoner om superraske kvantedatamaskiner og ulike typer alternativ datalagring. Innen farmasi og medisin brukes nanoteknologi i utvikling av nanopartikkelbaserte systemer for levering av medisiner til spesifikke organer/vev i kroppen – ofte litt upresist illustrert som små roboter på ferd gjennom blodårer. Integrasjon av nano- og mikroteknologi vil kunne gi «smarte» tekstiler, det vil si tekstiler som inneholder elektronikk, mikrosystemer og andre funksjoner som for eksempel fargeendring eller displays. Nanoteknologi vil også kunne bringe løsninger til verdens store energiutfordringer ved å muliggjøre mer effektive solceller, batterier, brenselceller, ultra- eller superkondensatorer med mer, og har dermed potensial for paradigmeskifter innen mange disipliner.
I Oslo er MiNa-laboratoriet for mikro- og nanoteknologi og Senter for materialvitenskap og nanoteknologi etablert. I Trondheim ble NTNU Nanolab etablert i mai 2004.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.