Harrisburg - by i Pennsylvania, USA

av . CC BY 2.0

Harrisburg er en by og hovedstad i delstaten Pennsylvania i USA, som ligger ved østbredden av Susquehanna i Daphin County, 145 km vest for Philadelphia, og har cirka 49 000 innbyggere (estimat 2015). Byen danner midtpunkt i en større byregion Harrisburg–York–Lebanon (Combined Statistical Area) med ca. 1 247 000 innbyggere. (estimat 2015).

Faktaboks

Uttale
hˈærisbə:g

Harrisburg er et trafikknutepunkt, og har betydelig industri, blant annet produksjon av stål (i forstaden Steelton), maskiner, sko, tekstiler og elektronisk utstyr. Store militære installasjoner, blant annet arsenaler for USAs hær og marine.

Universitet og flere andre høyere læresteder. Storslått kapitol med en 84 m høy kuppel, bygd 1906 etter modell av Peterskirken i Roma.

Harrisburg ble grunnlagt i 1785 og ble delstatshovedstad i 1812. Byen vokste frem som et viktig transportsenter etter byggingen av Pennsylvania-kanalen i 1834 og Pennsylvania-jernbanens hovedlinje fra Harrisburg til Pittsburgh i 1847.

Kjernekraftverket Three Mile Island i Middletown 10 km sørøst for Harrisburg, var 1979 utsatt for en alvorlig ulykke, da radioaktiv gass lekket ut fra en av reaktorene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg