Sivblot
Sivblot i regi av Åsatrufellesskapet Bifrost.
Vigsel i Åsatrufellesskapet Bifrost
Åsatrufellesskapet Bifrost arrangerer vigsel inspirert av norrøn tradisjon.
Vigsel i Åsatrufellesskapet Bifrost

Moderne åsatro er en nyreligiøs bevegelse som henter inspirasjon fra norrøn mytologi. Den regnes som en neopaganistisk bevegelse, en fellesbetegnelse som brukes om bevegelser som forsøker å gjenopplive eller rekonstruere førkristen religion (paganisme).

Faktaboks

Også kjent som

moderne åsatru

Det er ulik grad av organisering innenfor bevegelsen. Åsatrufellesskapet Bifrost, en paraplyorganisasjon som ble stiftet tidlig på 1980-tallet, og ble godkjent som norsk trossamfunn i 1996. Andre deler av bevegelsen er mer uorganiserte.

Moderne åsatro finnes i mange varianter og i mange land, blant annet i USA, England, Tyskland og de skandinaviske landene. Åsatrosamfunnet på Island har reist et hov (åsatro-tempel) i Reykjavik.

Tro

Bifrosts logo
Åsatrufellesskapet Bifrosts logo er laget med utgangspunkt i norrøn runeskrift.

Åsatro betyr «troen på æsene», og æser kan ses som hovedgruppen av guder innenfor norrøn mytologi. Mange tilhengere av moderne åsatro forholder seg også til andre guder og vesener fra den norrøne mytologien, og mange lar seg inspirere av andre naturreligioner og neopaganistiske bevegelser. De tilpasser førkristen religion til den moderne verden, og mener å bruke den gamle norrøne idéverden for å forstå samtiden.

Praksis

Blot
Blot (ofring til gudene) er et sentralt rituale i moderne åsatru. I forbindelse med blot blir gjerne stedet man skal være på rituelt renset ved hjelp av ild, vann, lyd og sang.

Livet her og nå regnes som viktigere enn det som eventuelt skjer etter døden. Det er i stor grad opp til den enkelte å definere sin tro. Åsatro er mer opptatt av hvordan man oppfører seg som menneske enn hva man tror på. Felles praksis er viktigere enn dogmer, og det er opp til den enkelte om han eller hun vil forholde seg til gudene som vesener, som et symbolsystem eller på en annen måte. Den viktigste felles praksisen er blot, som gjerne feires ved solverv og jevndøgn. Begreper som ære, gjestmildhet og høviskhet er viktige.

Tilhengere av moderne åsatro har ingen hellige bøker eller læresetninger. De bruker gammel norrøn litteratur, som Den eldre Edda, som gjør rede for eller viser til mange av de norrøne mytene som står sentralt i åsatro. De benytter seg også av Snorres Edda, islendingsagaene, kongesagaene og skaldekvad.

De fleste tilhengerne tar avstand fra diskriminering og rasisme, og det er for eksempel uproblematisk å vie homofile. Det finnes imidlertid enkelte miljøer som praktiserer åsatro som en etnisk og nasjonalistisk religion.

Juleblot
Den viktigste felles praksisen i moderne åsatro er blot.
Juleblot

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (13)

skrev Stian Skailand

Hva er det viktigste innen denne religionen?

svarte Geir Winje

Hei, trodde jeg hadde besvart denne henvendelsen før. Det viktigst i moderne åsatru er etter min oppfatning at de som tilhører denne retningen forøker å leve mer i pakt med rytmene og kreftene i naturen

skrev Geir Winje

hei, åsatroen er gammel, men moderne åsatro ble organisert for første gang i Norge i BÅL (Blindern åsatrolag) tidlig på 1980-tallet. Det var sikkert noen norske moderne åsatroere før den tid, men de vet vi kke noe om. BÅL var inspirert av et islandsk lag, så der begynte det først - sannsynligvis på 1970-tallet. hilsen Geir W

svarte Malin Pedersen

Tusen takk for svar :) Har noen flere spørsmål: Hva er ting åsatroere ofrer når de bloter? Er det f. eks. lov å ofre dyr? Og i den norrøne mytologien, hva ofret de der? Var det f. eks lov til å ofre mennesker?

skrev Geir Winje

Vi vet ikke så mye om ofringene i den originale åsatroen. Historikere fra Romerriket og det gamle Hellas skriver om menneskeofring, men det gjorde de kanskje bare for å få fram at de norrøne folkene var barbarer. I moderne åsatro ofres ikke levende dyr, men det kan ofres kjøtt, korn, melk, annen drikke, egentlig alt mulig som kan fungere som offer og som kanskje symboliserer noe. Mange moderne åsatroere tror ikke bokstavelig på de gamle gudene, men feirer blot likevel.

svarte Malin Pedersen

Tusen takk! Dette hjalp virkelig til min muntlige eksamen imorgen! :D

skrev Harald H

Hva er det egentlig tilhengerne av åsatru tror på? Tror de på feks at Tor lager lyn?

svarte Geir Winje

Hei, vi vet ikke så mye om hva de gamle åsatroerne egentlig trodde, men Snorre skriver som om de for eksempel trodde at Tor sto bak tordenvær osv. Moderne åsatroere er veldig forskjellige, men i Norge er nok de fleste på linje med Bifrost - se punkt 1.3 i lovsettet deres (https://www.bifrost.no/om-bifrost/lovsett). De tror mer på Tor & co som krefter i naturen som korresponderer med krefter i menneskesinnet enn som guder som lever uavhengig av menneskene eller naturen. "Eden" kan minne om en slags trosbekjennelse som dagens åsatroere kan si se enige i, enten de tror på gudene som entiteter eller som krefter naturen eller som krefter i mennesket - eller om en kombinerer to eller alle tre av disse måtene å se det på.

skrev Magnus Søli

Hei. Lurer på hvilke symboler åsatruingene har? Og litt kort om ideologien demmes?

svarte Geir Winje

Hei, regner med at du spør om moderne åsatro. Idelogien til moderne åsatroere kan du lese om i leksikonartikler og på diverse åsatro-nettsider, f.o.f den til Bifrost, kanskje. Symboler kan være så mye, men runer er vel de viktigste. Men også hammer, våpen, sola/sirkelen, 12 fakler, forskjellige dyr og planter er symboler så sant mange nok er enige om at de betyr noe mer enn det de er.

svarte Mari Paus

Hei! Det står litt om hvordan religion oppstår i hovedartikkelen om religion: https://snl.no/religion Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg