Odin ved Mimes kropp
Odin ved Mimes hodeløse kropp.
Av .

Mime er i norrøn mytologi vokter av visdomsbrønnen som ligger ved en av Yggdrasils røtter. Mime er kjent for sin visdom, som han hver dag holder ved like ved å drikke av brønnen. Etter en stor krig mellom æser og vaner, sender æsene Mime som gissel til vanene. De blir etterhvert misfornøyde med gisselet, halshugger ham og sender hodet tilbake til æsene. Odin gjenoppliver hodet og rådfører seg siden stadig hos det. Odin setter sitt ene øye i pant hos Mime for å få drikke av visdomskilden. Derfor er Odin enøyd, men vis.

Faktaboks

Vanene halshugger Mime

Norrøne myter forteller om en stor krig mellom æser og vaner. Ved fredsforhandlingene etter krigen blir det utvekslet gisler. Snorre skriver i Ynglingesaga at vanene sender Njord og Frøy mens æsene sender den staselige Høne og den kloke Mime. Som gjenytelse for Mime sender vanene den klokeste av dem, Kvase til æsene. Vanene gjør Høne til høvding og rådfører seg hos han om alt, men Høne svarer alltid bare at «andre får råde». Vanene føler seg lurt, så de hugger hodet av Mime og sender det tilbake til æsene. Odin smører hodet med urter for å hindre det i å råtne og galdrer over det, slik at hodet blir levende igjen. Han setter Mimes hode ved visdombrønnen under Yggdrasil.

Hvem er Mime?

Flere steder i den norrøne diktningen indikeres det at Mime kan være av jotneslekt. I en strofe i diktet Håvamål fortelles det at Odin får ni tryllesanger og en drikk av den dyre mjøden av den «berømte sønnen», som kan tolkes til å være Mime. Sønnen som omtales er sønn til jotnen Boltorn som også er far til gygra Bestla, Odins mor. I Gylfaginning og Voluspå omtales Mime som den kloke vokter av visdomsbrønnen som ligger ved den av Yggdrasils røtter som fører ned til rimtussene, jotnene, som også knytter Mime til jotnene. Imidlertid forteller Snorre i Ynglingesaga at æsene velger Mime som gissel, noe som indikerer at Snorre oppfatter Mime som en av dem, enten som ås eller som jotne tatt opp blant æsene. Uansett opphav spiller Mime en viktig rolle i den norrøne mytologien som kilde til Odin og æsenes kunnskap og innsikt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lind Idar, Norrøn mytologi fra A til Å. Oslo 2007. ISBN978-82.521-6564-7
  • Munch P.A. Norrøne gude- og heltesagn 1840- revidert utgave
  • Haavardsholm, Jørgen 1996. ISBN: 8200226735
  • Snorri, Sturluson, Edda. Red. Björn Jónasson. Oversatt av Anne Holtsmark og Per Roald Landrø. Reykjavik 2003.

Kommentarer (2)

skrev Tord Gunnar Jonsson

Hvilken kilde bruker fagansvarlig for å konkludere med at Mime er en jotun? Så vidt meg bekjent sier hverken primær- eller sekunderkildene noe om dette.

svarte Ellen Marie Næss

Hei
Mimes opphav er litt uklart i kildene, men det er Håvamål som nok gir den tydeligste indikasjonen på at Mime er en jotne, dette kom dessverre ikke fram i den forrige versjonen av artikkelen. Nå er artikkelen endret slik at dette er tydeligere.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg