Kart over Uppland
SCB.
Lisens: CC BY 2.0

Uppland er et landskap i Sverige, i Svealand mellom Mälaren og Bottenhavet/Østersjøen. Landskapet Uppland omfatter Uppsala län, østdelen av Västmanlands län, Stockholms län og Stockholm by nord for Slussen. Landskapet har et areal på 12 738 kvadratkilometer med 1 660 424 innbyggere (2018).

Natur

Berggrunnen tilhører nesten i sin helhet grunnfjellet, for det meste dekket av store morenemasser, som særlig i nord er svært kalkrike. En rekke eskere strekker seg nord–sør i landskapet, den største er Uppsalaåsen. Terrenget er småkupert og oppsprukket, kysten er sterkt oppskåret. Midt gjennom Uppland renner Fyrisån, som munner ut i Mälaren. Sommeren er varm, nedbøren knapp, ca. 500 millimeter.

Næringsliv

Uppland har gruvetradisjoner (jernmalm) tilbake til middelalderen. For øvrig er jord- og skogbruk viktige næringsveier. Industrien er mangesidig, med blant annet metall- og treforedlingsindustri, og i senere år informasjons- og kunnskapsteknologi.

Historie

Uppland er et av kjernelandskapene i svensk historie. Her vokste Sveariket frem under ynglingkongene. Her er mange fortidsminner, særlig fra bronsealder og folkevandringstid, blant annet Vendelkulturen. Landskapet var delt i folklandene Tiundaland, Åttundaland, Fjärdhundraland samt Roden (Roslagen), som slo seg sammen under én konge. Birka ble sentrum i Uppland på 700–800-tallet. Senere overtok Sigtuna Birkas rolle og deretter delvis Uppsala, men midt på 1200-tallet ble Stockholm viktigst. I den første delen av middelalderen valgte upplendingene Sveriges konge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg