Uppland

SCB.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Uppland er et landskap i Sverige, i Svealand mellom Mälaren og Bottenhavet/Østersjøen. Landskapet Uppland omfatter Uppsala län, østdelen av Västmanlands län, Stockholms län og Stockholm by nord for Slussen. Landskapet har et areal på 12 738 kvadratkilometer med 1 660 424 innbyggere (2018).

Natur

Berggrunnen tilhører nesten i sin helhet grunnfjellet, for det meste dekket av store morenemasser, som særlig i nord er svært kalkrike. En rekke eskere strekker seg nord–sør i landskapet, den største er Uppsalaåsen. Terrenget er småkupert og oppsprukket, kysten er sterkt oppskåret. Midt gjennom Uppland renner Fyrisån, som munner ut i Mälaren. Sommeren er varm, nedbøren knapp, ca. 500 millimeter.

Næringsliv

Uppland har gruvetradisjoner (jernmalm) tilbake til middelalderen. For øvrig er jord- og skogbruk viktige næringsveier. Industrien er mangesidig, med blant annet metall- og treforedlingsindustri, og i senere år informasjons- og kunnskapsteknologi.

Historie

Uppland er et av kjernelandskapene i svensk historie. Her vokste Sveariket frem under ynglingkongene. Her er mange fortidsminner, særlig fra bronsealder og folkevandringstid, blant annet Vendelkulturen. Landskapet var delt i folklandene Tiundaland, Åttundaland, Fjärdhundraland samt Roden (Roslagen), som slo seg sammen under én konge. Birka ble sentrum i Uppland på 700–800-tallet. Senere overtok Sigtuna Birkas rolle og deretter delvis Uppsala, men midt på 1200-tallet ble Stockholm viktigst. I den første delen av middelalderen valgte upplendingene Sveriges konge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg