galge

En galge er innretningen som brukes til hengning av dødsdømte. Løkken blir plassert rundt halsen på en dødsdømt tysk krigsforbryter i USA høsten 1945, etter andre verdenskrig.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Galge er et henrettelsesredskap til å henge dødsdømte i, en stillaslignende innretning, som regel loddrette stolper med utstående arm eller tverrbjelker.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt

Ordet betegnet opprinnelig en bøyelig gren som ble bøyd ned for å vippe den hengte opp i luften (som i det gamle uttrykket «dømme til galge og gren» og vippegalge).

Hengning i galge omtales av Tacitus som en gammelgermansk straff. Christian 5s Norske Lov av 1687, som foreskrev dødsstraff for et stort antall forbrytelser, kjente også fullbyrdelse av slik straff ved hengning i galgen. Det ble ansett for en særlig vanærende dødsmåte, og lovboken fastsatte at visse kvalifiserte tyverier skulle «straffes med Galgen». Ved lov av 25. oktober 1815 ble det bestemt at halshugging med øks skulle være eneste henrettelsesmåte, bortsett fra militære forbrytelser hvor skyting ble beholdt.

I Oslo stod byens galge like til omkring 1830 på Galgeberget i boligstrøket Galgeberg, øst for Gamlebyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg