Trollstigveien

Trollstigveien slynger seg oppover Stigfjellet med utsyn nordover mot Isterdalen og elven Istra. Nederst til høyre på bildet går veien på bro over Stigfossen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Trollstigveien er en del av fylkesveg 63 i Rauma kommune, Møre og Romsdal fylke. Den ligger mellom Sogge bru på E 136, fem kilometer sørøst for Åndalsnes, og til strandstedet Sylte ved munningen av Valldalen i Norddal kommune på Sunnmøre. Trollstigveien fører fra Sogge bru sørover gjennom den ville Isterdalen, en sidedal til Romsdalen.

Veien har navn etter Trollstigen, som er navnet på den slyngede oppstigning fra Isterdalen, langs stupbratte fjellsider opp til Stigfjellet med veiens høyeste punkt, Alnesreset (868 moh.), like nord for grensen til Norddal. Under denne stigningen passeres den vakre Stigfossen med et samlet fall på rundt 320 meter hvorav nesten 180 meter er loddrett.

Samlet lengde på Trollstigveien fra Sogge bru til Sylte er 55 km. Veianlegget over fjellet ble påbegynt i 1916 og åpnet i 1936. Det ble sist utbedret i 2012. Veien er en av de Nasjonale turistveger.

Kart

Trollstigveien
Trollstigveien
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg