Tafjord

Tafjord etter ulykken 7. april 1934.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Tafjord er bygda ved botnen av Tafjorden, den innerste delen av Norddalsfjorden i Fjord kommune, Møre og Romsdal, en av Storfjordens indre armer. Tafjorden er rundt elleve kilometer lang fra fjordbotnen og ut til Honeset. Fjorden er omgitt av høye, bratte fjell på begge sider, på sørsiden 900-1100 meter over havet (moh.) i ytre del og vel 1400 moh. i indre del. Høyest er fjellene på nordsiden der Muldalsegga i fjellmassivet Trollkyrkja ved fjordens indre del når 1766 moh.

Det er bosetning bare i Fjørå på nordsiden av Tafjorden, like innenfor Honeset, og i bygda Tafjord ved fjordbotnen med henholdsvis 151 og 90 innbyggere (2019). Det går fylkesvei langs nordsiden av fjorden fra kommunesenteret Sylte via Fjøra til bygda Tafjord, denne går for størstedelen i tunnel.

Tafjordulykken

Natt til 7. april 1934 skjedde her en av de verste naturkatastrofene i Norge på 1900-tallet. Nærmere to millioner kubikkmeter stein falt ut i fjorden da en steinblokk raste ut fra fjellet Langhamaren fra en høyde på 700–750 moh. på nordsiden av fjorden og rev med seg den underliggende Heggura. Bølgene som reiste seg i fjorden, nådde høyder på 62 meter på land nær rasstedet, fire meter ved Sylte sju kilometer utenfor, og 15,6 meter ved fjordbotnen like langt innenfor. I alt 41 mennesker omkom i de tre grendene Tafjord, Fjøra og Sylte. Sistnevnte ligger utenfor den egentlige Tafjorden. Dertil var de materielle skadene på bygninger, kaier og jordveier mv. svært store.

Navnet

Navnet er opprinnelig et usammensatt fjordnavn, norrønt Toðr, som ikke er sikkert forklart. En mulig forklaring, både språklig og realt, kan være i betydningen 'rift' eller 'sprekk', det vil si den som skjærer seg inn. En annen tolking av Toðr som er fremsatt, er i betydningen 'fiskefjord'.

Kart

Tafjord
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Furseth, Astor: Dommedagsfjellet : Tafjordulykka 75 år etter, 2009, isbn 978-82-521-7376-5, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg