Innerste del av Norddalsfjorden i Norddal kommune, Møre og Romsdal, en av Storfjordens indre armer. Tafjorden er rundt 11 km lang fra fjordbotnen og ut til Honeset.

Tafjord er omgitt av høye, bratte fjell 900-1100 moh, i ytre del stigende til 1766 moh. på Muldalsegga i fjellmassivet Trollkyrkja på nordsiden av fjordens indre del. Det er bosetning bare i Fjørå på nordsiden av fjorden og i bygda Tafjord ved fjordbotnen med henholdsvis 154 og 99 innbyggere (2015). Fylkesvei langs fjorden fra administrasjonssenteret Sylte, for størstedelen i tunnel.

Natt til 7. april 1934 skjedde her en av de verste naturkatastrofer i Norge på 1900-tallet. Ca. 2 mill. m3 stein falt ut i fjorden da en steinblokk raste ut fra fjellet Langhamaren fra en høyde på 700–750 moh. og rev med seg den underliggende Heggurda. Bølgene som reiste seg i fjorden, nådde høyder på 62 m på land nær rasstedet, 4 m ved Sylte 7 km utenfor, og 15,6 m ved fjordbotnen like langt innenfor. 40 mennesker omkom; bygninger, kaier og jordveier ble skylt på fjorden.

Navnet. Første ledd kommer av norrønt Toðr, et usammensatt fjordnavn, ikke sikkert forklart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.