Tafjord, smal fjordarm i Norddal kommune, Møre og Romsdal, ca. 12 km lang, danner fortsettelsen østover av Norddalsfjorden, som er en av Storfjordens indre armer.

Tafjord er omgitt av høye, bratte fjell; Muldalsegga i fjellmassivet Trollkyrkja i nord når 1766 moh. Det er bosetning bare i Fjørå på nordsiden av fjorden og i bygda Tafjord ved fjordbotnen. Fylkesvei langs fjorden fra administrasjonssenteret Sylte til Tafjord, for størstedelen i tunnel.

Tafjordulykken

Natt til 7. april 1934 skjedde her en av de verste naturkatastrofer i Norge på 1900-tallet. Ca. 2 mill. m3 stein falt ut i fjorden da en steinblokk raste ut fra fjellet Langhamaren fra en høyde på 700–750 moh. og rev med seg den underliggende Heggurda. Bølgene som reiste seg i fjorden, nådde høyder på 62 m på land nær rasstedet, 4 m ved Sylte 7 km utenfor, og 15,6 m ved fjordbotnen like langt innenfor. 40 mennesker omkom; bygninger, kaier og jordveier ble skylt på fjorden.

Navnet. Første ledd kommer av norrønt Toðr, et usammensatt fjordnavn, ikke sikkert forklart.

Anbefalt lenke

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Norddal

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.