Innerste del av Norddalsfjorden i Norddal kommune, Møre og Romsdal, en av Storfjordens indre armer. Tafjorden er rundt 11 km lang fra fjordbotnen og ut til Honeset.

Tafjord er omgitt av høye, bratte fjell 900-1100 moh, i ytre del stigende til 1766 moh. på Muldalsegga i fjellmassivet Trollkyrkja på nordsiden av fjordens indre del. Det er bosetning bare i Fjørå på nordsiden av fjorden og i bygda Tafjord ved fjordbotnen med henholdsvis 154 og 99 innbyggere (2015). Fylkesvei langs fjorden fra administrasjonssenteret Sylte, for størstedelen i tunnel.

Natt til 7. april 1934 skjedde her en av de verste naturkatastrofer i Norge på 1900-tallet. Ca. 2 mill. m3 stein falt ut i fjorden da en steinblokk raste ut fra fjellet Langhamaren fra en høyde på 700–750 moh. og rev med seg den underliggende Heggurda. Bølgene som reiste seg i fjorden, nådde høyder på 62 m på land nær rasstedet, 4 m ved Sylte 7 km utenfor, og 15,6 m ved fjordbotnen like langt innenfor. 40 mennesker omkom; bygninger, kaier og jordveier ble skylt på fjorden.

Navnet. Første ledd kommer av norrønt Toðr, et usammensatt fjordnavn, ikke sikkert forklart.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.