Olaf Helset

Faktaboks

Olaf Helset
Født
28. juli 1892, Nannestad
Død
21. august 1960, Oslo

Olaf Helset. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olaf Helset
Av /NTB Scanpix ※.

Olaf Helset

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Olaf Helset var en norsk offiser, motstandsmann under andre verdenskrig og idrettsleder. Helset ledet de norske soldatene og gardistene som stoppet de tyske troppene ved Midtskogen 10. april 1940. Senere var han sentral i opprettelsen av Milorg.

Helset starte sin karriere i Forsvaret ved Krigsskolen i 1912. Han tjenestegjorde ved flere avdelinger i Norge, hadde studieopphold blant annet i Japan og ledet Infanteriregiment nr. 6. Han var også sterkt engasjert i idrett i samme periode.

Helsets virke under krigen

Helset var nestkommanderende hos generalinspektøren for infanteriet fra 1939 til 1940. Han ledet trefningen ved Midtskogen natt til 10. april 1940, der tyske styrker ble stanset i forsøket på å ta kong Haakon, kronprins Olav, Stortinget og regjeringen Nygaardsvold. Etter felttoget satt han fanget sammen med kommanderende general for de norske styrker, Otto Ruge.

Etter fangenskapet trådte Helset inn i rollen som reiseinspektør for nasjonalhjelpen, og dette, kombinert med hans idrettsroller, lot ham reise landet rundt. Muligheten til å møte folk var en sentral del av arbeidet med å opprette Milorg.

Olaf Helset flyktet til Sverige etter en arrest i februar 1941. Der ble han flyktningesjef og senere leder med obersts rang for de norske polititroppene.

Etter krigen

Etter krigen ble Helset utnevnt til generalmajor og sjef for Distriktskommando Østlandet, senere generalinspektør for infanteriet 1946, sjef for Hæren 1946 og midlertidig generalløytnant fra 1947. Helset kom i opposisjon til forsvarsminister Jens Chr. Hauge da han mente at Hæren fikk altfor snaue midler til den nødvendige oppbyggingen. De to hadde samarbeidet nært i Milorg, og striden nådde en topp i 1948 da Helset etter eget ønske ble frabeordret som sjef for Hæren. Han ble i stedet sjef for Distriktskommando Sørlandet og senere for Distriktskommando Viken fra 1951 til 1953.

Idrett

Helset var fra 1930 til 1932 formann i Norges Skiforbund. I 1940 ble han formann i Norges Landsforbund for Idrett, og sammen med Rolf Hofmo i Arbeidernes Idrettsforbund ble Helset den fremste pådriveren for samlingen av norsk idrett i én organisasjon samme år. Helset ledet også idrettens interimstyre under krigen, hvor han trosset forsøk på å nazifisere idretten og var en av initiativtakerne til idrettsfronten med idrettsstreik. I 1946 ble han valgt til første formann i Norges Idrettsforbund, noe han var frem til 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg