Jacques Chessex

Faktaboks

Jacques Chessex
Uttale
ʃesˈeks
Født
1934
Død
2009

Artikkelstart

Jacques Chessex, sveitsisk franskspråklig forfatter. Forfatterskapet er sterkt preget av hans vanskelige forhold til sin autoritære far. Han debuterte som lyriker i en alder av 18 år, men det er særlig romanene og novellene som har gjort ham til en sentral litterær skikkelse i Sveits på 1900-tallet.

Chessex skildrer først og fremst familiekonflikter der personene slites mellom lidenskap og skyldbevissthet. Handlingen foregår gjerne på landsbygda, der harmoni og idyll ofte skjuler makabre hemmeligheter. I protest mot sveitsisk kalvinistisk tradisjon legger Chessex stor vekt både på det erotiske og på sanselig naturopplevelse. Ikke minst i de siste bøkene hans ser man at han samtidig tiltrekkes av den kristne religion og ønsker å frigjøre seg fra den. Han var også sterkt opptatt av sveitsernes holdninger under annen verdenskrig og mente at landets offisielle nøytralitet ikke hadde holdt en vesentlig del av befolkningen borte fra å ha sympati med nazismen.

Blant Chessex' første romaner kan nevnes La Confession du pasteur Burg (1967, «Pastor Burgs bekjennelse»). L'Ogre (1979, «Trollet»), var den første roman skrevet av en forfatter fra et annet land enn Frankrike som vant Goncourt-prisen. Av hans senere romaner har ikke minst Le vampire de Ropraz (2008, «Vampyren fra Ropraz» og Un juif par exemple (2009, «En jøde for eksempel») oppnådd stor anerkjennelse i fransktalende land, men også vekket sterke protester i Sveits. Chessex' verk omfatter en rekke dikt- og novellesamlinger, samt mange essayer om litteratur og kunst. Han var også en anerkjent billedkunstner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg