Vaud

Artikkelstart

Vaud er en kanton i Sveits, mellom Genfersjøen og Jurafjellene. Arealet er 3212 km2 med 805 100 innbyggere (2020). Hovedstaden er Lausanne. Kantonen er den største av de franskspråklige kantonene i Sveits etter folketall; størstedelen av befolkningen er protestanter.

Faktaboks

Uttale
våd
Også kjent som
tysk navn Waadt

Vaud omfatter tre hovedlandskaper: Jurafjellene i vest (Mont Tendre, 1679 moh.), Mittelland sentralt og Alpene i sørøst (Sommet des Diablerets, 3210 moh.).

Næringsliv

Langs Genfersjøen drives intensivt hagebruk og betydelig vindyrking, på slettelandet i nord korndyrking. Kantonen rommer også stort storfe- og fjærfehold. Skogbruket er av stor betydning i Jurafjellene.

Annen næringsvirksomhet inkluderer maskinindustri, jern- og metallvareindustri, urproduksjon, grafisk og næringsmiddelindustri. Lausanne har betydelig bank- og forsikringsvirksomhet.

Området har også stor turisttrafikk, særlig langs Genfersjøen (Lausanne, Montreux/Vevey, med flere) og til skistedene Leysin og Les Diablerets i sørøst.

Historikk

Det keltiske Vaud ble i år 58 fvt. erobret av romerne og kom ved romerrikets oppløsning under frankerne, senere burgunderne, det tysk-romerske keiserrike og Savoia. Vaud ble erobret av Bern i 1536, hvoretter reformasjonen ble innført. Området ble styrt av Bern til 1798, da den helvetiske republikk ble opprettet etter Napoleons erobring av hele Sveits. Fra 1803, da den såkalte Meditasjonsakt ble satt ut i livet, ble Vaud egen kanton. Vaud og Neuchâtel var i 1959 de første kantonene som innførte stemmerett for kvinner ved lokale valg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg