Faktaboks

Også kjent som
tysk navn Waadt
Uttale
våd

Vaud er en kanton i Sveits mellom Genfersjøen (Lac Léman) og Jurafjellene med et areal på 3212 km2 og 805 100 innbyggere (2020). Hovedstaden er Lausanne. Kantonen er den største av de franskspråklige kantonene i Sveits etter folketall; størstedelen av befolkningen er protestanter.

Vaud omfatter tre hovedlandskaper: Jurafjellene i vest (høyeste fjell Mont Tendre, 1679 moh.), Mittelland sentralt og Alpene i sørøst (høyeste fjell Sommet des Diablerets, 3210 moh.).

Næringsliv

Lausanne
Bildet viser vinberg langs nordsiden av Genfersjøen med kantonhovedstaden Lausanne i bakgrunnen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Langs Genfersjøen drives intensivt hagebruk og betydelig vindyrking, og på slettelandet i nord korndyrking. Kantonen har også et stort storfe- og fjærfehold. Skogbruket er av stor betydning i Jurafjellene.

Industrien omfatter maskinindustri, jern- og metallvareindustri, urproduksjon, grafisk industri og næringsmiddelindustri. Av annen næringsvirksomhet i kantonen merkes særlig den betydelige bank- og forsikringsvirksomheten.

Vaud har også stor turisttrafikk, særlig langs Genfersjøen (Lausanne, Montreux/Vevey, med flere) og til skistedene Leysin og Les Diablerets i fjellområdet i sørøst.

Historikk

Det keltiske Vaud ble i år 58 fvt. erobret av romerne og kom ved romerrikets oppløsning under frankerne, senere burgunderne, det tysk-romerske keiserrike og Savoia. Vaud ble erobret av Bern i 1536, og deretter ble reformasjonen innført. Området ble styrt av Bern til 1798, da den helvetiske republikk ble opprettet etter Napoleons erobring av hele Sveits. Fra 1803, da den såkalte Meditasjonsakten ble satt ut i livet, ble Vaud egen kanton.

Vaud og Neuchâtel var i 1959 de første kantonene som innførte stemmerett for kvinner ved lokale valg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg