Siden åpningen av Kinas økonomi i 1980-årene har Heilongjiangs økonomi vokst langsommere enn gjennomsnittet i Kina. Provinsen har store naturressurser og har i hovedsak fungert som en leverandør av subsidiert energi og lavt prisede råvarer til industrien lengre sør.
Jordbruket er den mest lønnsomme delen av næringslivet, og er i større grad enn ellers i Kina organisert i statsbruk. Spesielt gjelder dette på Sanjiangsletta og langs Nenelven, hvor store områder er drenert og nydyrket etter 1949. Sanjiangsletta, som tidligere ble kalt «den store nordiske villmarken», er nå en del av de viktigste produksjonsområdene for vårhvete i Kina. Heilongjiang er ellers blant Kinas største produsenter av soyabønner, sukkerbete og lin. Andre jordbruksprodukter inkluderer mais, ris, poteter, hirse, durra, tobakk og solsikkefrø.
Store områder med beitemark er tatt i bruk for organisert oppdrett av storfe, hest, svin og sau. Bestanden av melkekyr er den største i Kina. Heilongjiang er også Kinas største produsent av tømmer.
Mineralressursene er rike. Kullfeltene ved Hegang, Jixi og Shuangyashan hører til de største i Kina. Oljefeltene ved Daqing stod en lang periode for nærmere halvparten av Kinas totale oljeproduksjon, men etter 2000 har produksjon avtatt kraftig på grunn av minskede reserver. Det finnes også forekomster av gull, kobber, bly, sink og grafitt.
Industrien er bygd sterkt ut siden 1949, men har betjent de sentrale myndigheters behov mer enn det lokale behov. Den omfatter verkstedindustri (Harbin, Qiqihar), kjemisk og petrokjemisk industri (Daqing, Harbin, Mudanjiang, Jiamusi), jern og stål (Qiqihar), treforedlingsindustri (Yichun), tekstilindustri (Mudanjiang, Jiamusi), papirindustri (Harbin, Mudanjiang, Jiamusi), sukkerraffinering (Harbin) og fødevareindustri.
Harbin er viktig kommunikasjonsknutepunkt med jernbaneforbindelse til Russland. En åpning av grensehandel over den kinesisk-russiske grensen etter 1985 har ført til vekst i grensebyene og i Harbin, men den har ikke betydd mye for provinsens økonomi generelt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.