Harbin

Foto fra bykjernen i Harbin. St. Sofia-katedralen i forgrunnen.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Harbin, by i Kina i regionen Mandsjuria. Harbin er hovedstad og største by i provinsen Heilongjiang, ved elven Songhuaelven (Sungari). Storbyområdet har 5 457 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Også kjent som
Ha-erh-pin

Samferdsel

Byen er et viktig transportknutepunkt og industrisenter i Nordøst-Kina. Den har jernbaneforbindelse med den transsibirske jernbane over Manzhouli, med Vladivostok ved stillehavskysten, med den nordkoreanske stambane og med Shenyang og Dalian. Om sommeren brukes Songhuaelven til elvetrafikk mellom Harbin og Jiamusi. Internasjonal lufthavn.

Næringsliv

Verkstedindustrien er den viktigste industrigren med produksjon av blant annet maskinverktøy, gruveutstyr, landbruksmaskiner, jernbanemateriell, turbiner og generatorer. Øvrig industri omfatter oljeraffineri, tekstilindustri, korn- og oljemøller, sukkerfabrikker, sagbruk og papirfabrikker. Byen er sete for teknisk høyskole og flere andre høyere utdanningsinstitusjoner. Den har hatt et sterkt russisk befolkningsinnslag og til dels også et russisk preg.

Historie

Harbin ble grunnlagt av russerne i 1897 som krysningspunkt mellom den transsibirske og den sør-mandsjuriske jernbane, og var en viktig forsyningsbase under den russisk-japanske krig i 1905. Etter den russiske revolusjon i 1917 ble Harbin et fristed for russiske flyktninger, og skal i en periode ha vært den største «russiske» by utenfor Sovjetunionen, med ca. 500 000 flyktninger. I årene 1932–1945 (Mandsjukuo-tiden) var byen under japansk okkupasjon og het Pinkiang. Sovjetiske styrker holdt byen okkupert i 1945–1946. I 1946 kom den under de kinesiske kommunistenes kontroll, og ble i 1949 hovedstad i provinsen Songjiang (fra 1954 Heilongjiang).

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg