sekulær stat

Artikkelstart

En sekulær stat er en stat uten statsreligion og med religionsfrihet.

Faktaboks

Uttale
sekulˈær stat

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jonas Kristensen Hansen

Hei Børge!

La meg innledningsvis fortelle at jeg er en Masterstudent ved institutt for Historie ved Universitet i Tromsø, og har benyttet meg av SNL, og spesielt i forbindelse med fremmedord, hyppig de siste 5 årene.

Et ord som ofte dukker opp i historiefaget, og enda oftere i Religionsvitenskapen - som jeg har noen studiepoeng fra, er sekularitet/sekulær e.l.

Jeg registrerer utifra denne artikkelen, "sekulær stat", at du skriver at en sekulær stat er en stat som ikke har statsreligion, noe Norge hadde frem til 2012, og avviklet - i praksis - noen år senere. Er det da slik at en ikke med riktighet kan beskrive, eller omtale, Norge som en sekulær stat det første tiåret etter tusenårsskifte?

Mvh Jonas K Hansen
Uit Tromsø

svarte Dag Einar Thorsen

Hei,

Som redaktøren skriver, har denne artikkelen inntil i går vært definert som en ren ordforklaring, altså mer som et oppslagsord i en kompakt ordbok enn en artikkel i et leksikon. Etter hvert vil vi derfor se på mulighetene for en utvidelse av artikkel - til en artikkel. Når det gjelder spørsmålet ditt, så er vel "religionsfrihet" en viktigere del av en sekulær stat enn det at den er "uten statsreligion". Det er heller ikke en definisjon som nødvendigvis legger opp til et tydelig skille mellom sekulære stater og stater fundert på en eller annen form for religion, men heller at det i praksis vil være gråsoner som kanskje de fleste stater befinner seg i. I USA, som har hatt religionsfrihet og forbud mot statsreligion i det første grunnlovstillegget i over 200 år, har beveget seg i religiøs retninger siden andre verdenskrig, med tilføyelser om Gud både her og der, blant annet på pengesedlene og i "Pledge of Allegiance" og andre edsavleggelser. Hvis jeg skal svare på spørsmålet ditt, har Norge som stat gradvis beveget seg i sekulær retning de siste tiårene, etter innføring av religionsfrihet i grunnloven på 1960-tallet, med blant annet gradvis reduksjon av forkynnende undervisning i skoleverket, og en gradvis oppmykning av båndene mellom stat og kirke. Likevel er ikke båndene i Norge helt løsnet, blant annet ved at statsoverhodet ikke har religionsfrihet, og kristendommen fortsatt holdes fram som en slags standardløsning i enkelte andre sammenhenger. Norge er en mer sekulær stat i 2019 enn i 2001 eller 2011, for dette er en ikke enten/eller. Det går ikke an å være litt gravid, men det går fint an å være litt sekulær.

skrev Andreas Tjernshaugen

Hei Jonas, og takk for spørsmål. Nå er det slik at Børge Nordbø som du henvendte deg til ikke har skrevet denne artikkelen, og heller ikke er spesialist på emnet - har er fagansvarlig for det brede emnet ordforklaringer. Jeg flyttet nå denne korte artikkelen over til emnekategorien "Politiske begreper" hvor den passer bedre, og prøver å få en fagperson til å svare deg etter hvert. I mellomtiden vil jeg anbefale deg å lese våre mer utfyllende artikkel om begrepet sekularisme. Vennlig hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør i SNL

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg