Antigua (by i Guatemala)

Volcán de Agua.

Antigua er kjent for sine brosteinlagte gater og lave bygninger i kolonistil.
Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Antigua er en by i det sentrale høylandet i Guatemala, 45 kilometer sørvest for Guatemala by. Byen har 45 669 innbyggere (2013). Tre store vulkaner omkranser Antigua: Volcán de Agua, Actenango og Volcán de Fuego.

Faktaboks

Uttale
antˈigua
Også kjent som

Antigua Guatemala

Historie

Byen ble grunnlagt på 1520-tallet og lagt i rutenettmønster etter ideal fra renessansen. I 1543 ble Antigua hovedstad i en administrativ enhet i Ny-Spania som omfattet hele Mellom-Amerika, da under navnet Santiago de los Caballeros. I en periode var byen på høyde med Mexico by og Lima, men beliggenheten gjorde den sårbar for naturkatastrofer som flom og vulkanutbrudd. I 1773 ble byen ødelagt av jordskjelv. Den spanske generalkapteinen ga derfor ordre om å flytte hovedstaden til et tryggere slettelandskap, der Guatemala by ble grunnlagt.

Flere jordskjelv har ødelagt store deler av byens historiske arkitektur, men det finnes også godt bevarte strukturer, blant annet en katedral fra 1534, et universitet fra 1680, en buegang med klokketårn fra 1600-tallet og mange kirker og ruiner. Byen som i dag er kjent som Antigua Guatemala – «gamle Guatemala» – står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg