mam

Artikkelstart

Mam er et mayafolk (omkring 1 million) i det vestlige høylandet i Guatemala (særlig fylkene San Marcos og Huehuetenango) og i Chiapas i Mexico.

Før den spanske erobringen sto flere mam-grupper i et motsetningsforhold til K'iche'-riket, som var den dominerende stormakten i området. Noen mam-ledere allierte seg derfor med spanierne i deres erobring av K'iche'-riket (1524), men de måtte selv underordne seg det spanske styret få år senere (1533).

I dag praktiserer mam en kulturform sterkt preget av den spanske innflytelsen i kolonitiden og kolonistyrets oppdeling av samfunnene i halvautonome kommuner. Hver kommune har sin egen dialekt og folkedrakt. Religionen er tradisjonelt katolsk med fokus på helgendyrkelse. Særlig under borgerkrigen tidlig i 1980-årene, sluttet mange seg til ulike protestantiske retninger. De fleste mam er småbrukere. Grunnet jordknapphet er mange avhengig av dårlig betalt sesongarbeid på plantasjer i lavlandet. Dette er et mønster som går tilbake til siste del av 1800-tallet, da Guatemalas økonomi ble fokusert på plantasjedrift og kaffedyrking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg