Fredrik 1. Barbarossa

Faktaboks

Fredrik 1. Barbarossa

Fredrik I Barbarossa (italiensk «rødskjegg»), tysk Friedrich Rotbart, italiensk Federico Barbarossa, engelsk Frederick Barbarossa

Fredrik 3 av Schwaben

også skrevet Frederick, Federico

Født
1122
Død
10. juni 1190

Fredrik 1 Barbarossa. Portrettbyste fra mellom 1150 og 1171. Museum für Kunst und Kulturgeschichte, Schloss Cappenberg, Dortmund.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fredrik 1 Barbarossa var tysk konge i perioden 1152–1190 og tysk-romersk keiser i perioden 1155–1190. Han var hertug av Schwaben, sønn av hertug Fredrik 2 av Schwaben og tilhørte slekten Hohenstaufen.

Regjeringstid

Fredrik ble tysk-romersk keiser i 1152 etter onkelen Konrad 3. Han hadde som mål å sikre Italia for keiserdømmet og hevde keisermaktens like rett med pavemakten. Som basis skapte han seg en sterk stilling i Tyskland, og knyttet hertugene til seg ved store len. Welferen Henrik Løve (som også var hans fetter) fikk Bayern i 1154. I 1158 erobret Fredrik det mektige Milano og organiserte Nord-Italia under sitt styre, men de lombardiske byenes borgervelde tvang ham til enda tre tog over Alpene. I 1167 dannet de det lombardiske forbund, som fikk støtte hos paven, idet Fredriks krav på likestilling og rett til bispevalg hadde brakt ham i strid med pave Alexander 3, som han søkte å avsette i 1159.

I 1176 led Fredrik nederlag mot byene ved Legnano og måtte i 1183 tilstå dem et visst selvstyre. Imidlertid var han kommet i strid med Henrik Løve, og Henrik mistet sine land i 1180. Fredrik stod på høyden av sin makt da han deltok i det tredje korstog i 1190. Han druknet samme år under en svømmetur i en elv i Lilleasia.

Ettertidens vurdering

Gjennom sønnen Henrik 6s ekteskap med en siciliansk prinsesse hadde han skapt nye store muligheter for sitt hus. Fredrik var en typisk representant for sin tids riddere. Hans ettermæle har variert; han har blitt sett på som en blodig tyrann og en eksponent for tysk erobringstrang, ikke minst i Italia. Men det er også lagt vekt på hans lovgivningsarbeide og tollpolitikk som bidro til å bryte ned handelsgrenser mellom europeiske regioner.

Fredrik hadde også kulturelle interesser, og en hovedkilde til hans bedrifter er det historieverk han bestilte hos krønikeskriveren Otto av Freising.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg