Schwaben

.

Artikkelstart

Schwaben er et historisk landskap i det sørvestlige Tyskland, nå navnet på en administrativ del (Regierungsbezirk) av Bayern, mellom Lech og Iller, fra Bodensjøen og Allgäueralpene til og med Donausenkningen i nord. Største by i området er Augsburg.

Faktaboks

Uttale
ʃvˈaben
Etymologi
latin Suevia

Området har fruktbar jord med betydelig skogbruk og husdyrhold. Her ligger Allgäu, Tysklands viktigste ost- og smørproduserende distrikt. Tekstil-, papir- og maskinindustri. Turistnæringen er betydelig, det finnes en rekke kurbad, samt sommer- og vintersportssteder, mest kjent er Oberstdorf.

I middelalderen omfattet Schwaben også Sør-Württemberg, Hohenzollern og Sør-Baden, ble hertugdømme på 900-tallet og var 1079–1268 under huset Hohenstaufen, som satt på den tysk-romerske keisertrone 1138–1254 og gjorde Schwaben til Tysklands hovedland. Senere ble landskapet splittet og svekket av strider mellom geistlige og verdslige lensherrer. Tidlig på 1800-tallet mistet disse sin uavhengighet, og det meste av Schwaben ble delt mellom Baden, Württemberg og Bayern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg