Faktaboks

Alexander 3.
Alexander III, egentlig navn Rolando Bandinelli
Født
1105
Død
30. august 1181
Alexander 3 og Fredrik Barbarossa
Pave Alexander 3 (i midten) med keiser Fredrik Barbarossa og hans kone. Tegning fra Historia de discordia et persecutione, quam habuit ecclesi cum imperatore Frederico Barbarossa, cirka 1330.

Alexander 3. var en italiensk geistlig som var pave fra 1159 til 1181.

Alexander kjempet gjennom hele sin pave-tid for å hevde pavemakten, i strid med den tysk-romerske keiser Fredrik 1 Barbarossa. Det keiservennlige partiet valgte en serie motpaver, og først i 1177 kom det til en viss forsoning mellom Alexander og den tysk-romerske keiseren.

Paven hadde god støtte fra de norditalienske byene. Der hadde handel og industri sprengt de gamle styringsformer og skapt et kommunalt selvstyre som keiseren ikke respekterte. Den engelske kongen Henrik 2 måtte også bøye seg for ham, og gjøre offentlig bot for mordet på erkebiskop Thomas Becket.

I Alexanders tid fikk kardinalene enerett til å velge paver (3. Laterankonsil, 1179). Han døde i eksil etter et opprør i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg