Pavia

Certosa di Pavia, frontfasaden.

Av /NTB Scanpix ※.

Pavia er en by i Italia, Lombardia, ved elven Ticino, 30 kilometer sør for Milano. Byen har om lag 73 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

uttale:
pavˈia
også kjent som:

Ticinum

Papia

Pavia er et jernbaneknutepunkt, det går kanal til Milano, og byen er et handelssentrum i et jordbruksdistrikt. Industrien består av fremstilling av stållegeringer, symaskiner, elektro-, tekstil- og næringsmiddelindustri, og byen har også petroleumsraffineri. Universitetet ble grunnlagt i 1361 og har et kjent bibliotek.

Bykjernen har bevart sitt middelalderpreg. Den lombardisk-romanske basilikaen San Michele, fullført i 1155, var kroningskirke i middelalderen. Visconti-fyrstenes kastell er fra 1360–1366. Domkirken, påbegynt i 1488, har kuppel og fasade fra 1800-tallet. Over Ticino fører en berømt overdekket bro, Ponte Coperto. Åtte kilometer nord for byen ligger et storslagent kloster, Certosa di Pavia.

Historie

Pavia ble erobret av langobardene i 572 og var hovedstaden deres til 774, da byen ble tatt av Karl 1 den store. Siden ble byen sentrum for det karolingiske riket i Nord-Italia, og var i det tysk-romerske rikets eldste tid en av Italias viktigste byer.

I middelalderen var Pavias juridiske høyskole, Schola Papiensis, som ble grunnlagt på 800-tallet, berømt over hele Europa. Under økonomiske og militære konflikter med Milano fra 1000-tallet til 1300-tallet søkte Pavia støtte hos keiseren, men måtte til slutt gi tapt. Pavia havnet da i 1360 i Visconti-slektens besittelse, og ble senere innlemmet i hertugdømmet Milano.

I antikken gikk Pavia under navnet Ticinum. Senere gikk den også under navnet Papia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg