Pavia

Certosa di Pavia, frontfasaden.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Pavia er en by i Italia, Lombardia, ved elven Ticino, 30 kilometer sør for Milano. Byen har om lag 73 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
pavˈia
Også kjent som
Ticinum Papia

Pavia er et jernbaneknutepunkt, det går kanal til Milano, og byen er et handelssentrum i et jordbruksdistrikt. Industrien består av fremstilling av stållegeringer, symaskiner, elektro-, tekstil- og næringsmiddelindustri, og byen har også petroleumsraffineri. Universitetet ble grunnlagt i 1361 og har et kjent bibliotek.

Bykjernen har bevart sitt middelalderpreg. Den lombardisk-romanske basilikaen San Michele, fullført i 1155, var kroningskirke i middelalderen. Visconti-fyrstenes kastell er fra 1360–1366. Domkirken, påbegynt i 1488, har kuppel og fasade fra 1800-tallet. Over Ticino fører en berømt overdekket bro, Ponte Coperto. Åtte kilometer nord for byen ligger et storslagent kloster, Certosa di Pavia.

Historie

Pavia ble erobret av langobardene i 572 og var hovedstaden deres til 774, da byen ble tatt av Karl 1 den store. Siden ble byen sentrum for det karolingiske riket i Nord-Italia, og var i det tysk-romerske rikets eldste tid en av Italias viktigste byer.

I middelalderen var Pavias juridiske høyskole, Schola Papiensis, som ble grunnlagt på 800-tallet, berømt over hele Europa. Under økonomiske og militære konflikter med Milano fra 1000-tallet til 1300-tallet søkte Pavia støtte hos keiseren, men måtte til slutt gi tapt. Pavia havnet da i 1360 i Visconti-slektens besittelse, og ble senere innlemmet i hertugdømmet Milano.

I antikken gikk Pavia under navnet Ticinum. Senere gikk den også under navnet Papia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg