Corpus juris civilis er en samling lover som keiser Justinian i årene 529–534 ga for det østromerske riket (Bysants). Den bestod av tre deler: codex, digestene og institusjonene.

Codex var en samling keiserlige forordninger (constitutiones, leges), som var gitt i tidens løp og som fremdeles gjaldt. Keiseren lot først en lovkommisjon på 10 medlemmer, deriblant Tribonian, utarbeide en samling som ble satt i kraft fra 529.

Digestene eller pandektene var et sammenarbeidet utdrag av skriftene til de romerske autoriserte juristene. Dette arbeidet ble utført i 530–533 av Tribonian og 16 medarbeidere. Digestene inneholder rundt 9000 bruddstykker (fragmenter). Ca. 1/3 av digestene er hentet fra Ulpian og 1/6 fra Julius Paulus.

Etter at digest-kommisjonen var ferdig med sitt arbeid ga keiser Justinian Tribonian, sammen med rettslærerne Theophilus og Dorotheus, ordre om å utarbeide en lærebok i kodifisert rett. Denne læreboken, Institutiones, er skrevet etter forbilde av Gajus' institusjoner. Også denne ble gitt lovs kraft.

Etter publikasjonen av den første codex (Codex vetus) var det utkommet flere nye forordninger. Keiseren ga i 534 Tribonian, sammen med fire medhjelpere, oppdrag om å utarbeide en ny utgave av codex. I den reviderte codex (Codex Justinianus repetitae praelectionis) ble nye forordninger opptatt og eldre revidert, så det ble sammenheng i hele lovverket.

De keiserlige forordninger som ble gitt etter 534, kalles noveller (novellae leges); de ble ikke utgitt i noen offisiell samling.

Etter Italias erobring ble den justinianske lovsamling i 554 innført også i det vestromerske riket. Det er digestene som har den største betydning for ettertiden, ikke på grunn av kompilatorenes arbeid, men ved det som her er bevart av den klassiske romerske rettsvitenskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.