Cheb, by lengst vest i Tsjekkia (Böhmen), ved elven Ohře (Eger); 34 000 innb. (2007). Inntil 1945 hadde byen og området rundt (Egerland) over 90 prosent tysk befolkning. Da de fleste innbyggerne ble fordrevet i 1945-47 fordi de var etniske tyskere, ble befolkningen redusert til under en tredjedel. Cheb fikk en helt ny, tsjekkisktalende befolkning med et sterkt innslag av sigøynere (roma). Folketallet har gradvis vokst de siste årene, men har ennå ikke nådd nivået fra før 1945.

Jernbaneknutepunkt og handelssenter. Fremstilling av maskiner, sykler m.m. Gjenoppbygd bykjerne, flere kirker fra 1200-tallet. I rådhuset ble generalfeltmarskalk Albrecht von Wallenstein myrdet 25. februar 1634, og i borgen (fra ca. 1200) ble hans generaler drept kvelden før. Cheb omtales første gang 1061 og ble riksstad 1277. Den fruktbare omegnen kaltes på tysk Egerland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

4. november 2015 skrev Jan Peter Pospisil

Det var kun De Allierte Seierherrene som kunne treffe en så omfattende beslutning som forflytning og plassering av tyske statsborgere til de forskjellige okkupasjonssonene i Tyskland. Benes-dekretene hadde ingen slik myndighet og befattet seg følgelig ikke med spørsmålet om utvisningen. Den avgjørelsen ble tatt ved de alliertes konferanse i Posdam, 1945.
Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av tyskere fra Polen, Tsjekkoslovakia. Sovjetsamveldet og Ungarn.
Utvisningen fra de tsjekkiske landområdene ble gjennomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll. I 1996 bekreftet signatarmaktene avtalen.
Referanser:
[http://www.mzv.cz/berlin/de/informationen_uber_tschechien/bilaterale_beziehungen/kriegs_und_nachkriegsfolgen.html President Decrees 2.a]
[http://www.mzv.cz/file/14024/Dekrety_angl.doc Decrees of the President of the Republic, page 6] www.mzv.cz/file/14024/Dekrety_angl.doc
[http://www.germanhistorydocs.ghi-dc.org/docpage.cfm?docpage_id=2985 Potsdam Agreement 1945]

27. mai 2016 svarte Mari Paus

Hei! Takk for ditt innspill, og beklager at det har blitt liggende ubehandlet så lenge. Vi har dessverre ingen fagansvarlig for dette området, og får ikke tatt stilling til innspillene dine ordentlig akkurat nå. Forhåpentligvis får vi en fagansvarlig på plass som kan se ordentlig på dette. Med vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.