Australia-gruppen er et uformelt forum for samarbeid om eksportkontroll med sikte på å hindre spredning av kjemiske og biologiske våpen.

Faktaboks

Også kjent som

The Australia Group (AG)

Gruppen har 42 medlemsland. I tillegg deltar EU. Australia har formannskapet i gruppen, og det australske utenriks- og handelsministeriet er sekretariat for gruppen.

Historikk

Medlemskap

Det var Australia som sammen med EU tok initiativ til etableringen av Australia-gruppen i 1985. Bakgrunnen var at en undersøkelseskommisjon fra FN hadde rapportert om at Irak hadde brukt kjemiske stridsmidler i 1984 i krigen mot Iran under den da pågående Golfkrigen 1980–1988. Ved etableringen omfattet gruppen Australia og EU, de daværende EU-landene og Portugal og Spania som tiltredende EU-medlemmer, samt Canada, Japan, New Zealand og USA. Som det første europeiske land utenfor EU, sluttet Norge seg til Australia-gruppen i 1986. Siden da er gruppen blitt utvidet til å omfatte alle de 27 EU-landene (2021). Fra Europa er også Island, Sveits, Tyrkia og Ukraina blitt medlemmer. Argentina kom med i Australia-gruppen i 1993, Sør-Korea i 1996, Mexico i 2013 og India i 2018.

Eksportkontrollen

Eksportkontrollen omfattet i første fase åtte kjemikalier som kunne brukes til å fremstille kjemiske våpen. Etter hvert ble kontrollen utvidet til 65 kjemikalier som regnes som særlig aktuelle for fremstilling av nervegass, hudgass og psykokjemiske stridsmidler.

Da det i 1988-1989 ble klart at Libya hadde bygd en fabrikk i byen Rabta, sørvest for Tripoli, for å kunne produsere kjemiske stridsmidler, ble også anlegg, utstyr og teknologi, som kan brukes i forbindelse med produksjon av kjemiske våpen, gjenstand for eksportkontroll.

På bakgrunn av blant annet et utslipp av miltbrannpulver fra en våpenfabrikk i Sverdlovsk i 1979, da minst 66 mennesker døde, besluttet Australia-gruppen i 1990 å utvide kontrollistene til mikroorganismer, toksiner og tilvirkningsutstyr for biologiske stridsmidler.

I Norge er det Utenriksdepartementets seksjon for eksportkontroll som har ansvaret for den norske deltakelsen i Australia-gruppen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg