Frisør
Frisør. Klipp og stell av hår er eksempel på en tjeneste. Ofte selger frisørsalonger i tillegg varer som for eksempel sjampo.
Frisør
Av /Shutterstock.

En tjeneste er i forbindelse med økonomi og næringsliv et produkt som ikke er en vare. Eksempler på tjenester er at en frisør klipper håret ditt, at du får servert et måltid på restaurant, eller at en rørlegger reparerer vasken i boligen din.

Tjenester er ofte noe man kan kjøpe, men de er ikke fysiske gjenstander man kan ta med seg (varer), og heller ikke fast eiendom. Reiser man som passasjer med buss eller drosje er det en tjeneste. Kjøper man seg bil eller sykkel er det en vare. Når man betaler for mobiltelefonabonnement, eller for abonnement på en strømmetjeneste for musikk eller film, kjøper man tjenester. Derimot er det snakk om en vare hvis man kjøper seg et klesplagg eller en mobiltelefon.

Skole, barnehage, helsehjelp og eldreomsorg er også eksempler på tjenester. I Norge betales og drives slike tjenester for en stor del av staten og kommunene, og kalles da offentlige tjenester. Disse tjenestetilbudene regnes gjerne som del av velferdsstaten.

Tjenesteytende næringer

Eldreomsorg er en type tjeneste. I Norge er eldreomsorgen for en stor del ordnet som offentlige tjenester. Bildet er fra et bo- og rehabiliteringssenter i Oslo.
/Samfoto/Scanpix.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Næringer som hovedsakelig leverer tjenester, kalles for tjenesteytende næringer. Andre ord som betyr det samme er servicenæringer eller tertiærnæringer. De tjenesteytende næringene skiller seg fra primærnæringer som jordbruk og fiskeri, og sekundærnæringer som industri.

Offentlig og privat tjenesteyting

Når staten og kommunene yter tjenester, kalles det offentlig tjenesteyting. Når private bedrifter yter tjenester, kalles det privat tjenesteyting.

Skillet mellom varer og tjenester

Å skille mellom varer og tjenester kan være komplisert. Et stykke kjøtt er for eksempel en vare når det selges i butikken, men det samme kjøttstykket kan inngå i en tjeneste når det tilberedes av en kokk og serveres som del av et restaurantmåltid. Kjøper man en mobiltelefon og får med noen måneders telefonabonnement eller tilgang til strømmetjenester som del av prisen, kan man si at man kjøper både varer og tjenester samtidig.

Det finnes detaljerte regler for hva som skal regnes som varer og hva som skal regnes som tjenester, noe som blant annet har betydning for beregning av skatter og avgifter. Også i offentlig statistikk skilles det mellom tjenesteyting og vareproduksjon.

Andre betydninger av ordet tjeneste

Ordet tjeneste betyr generelt noe nyttig man gjør for andre. Ofte brukes det også om noe man gjør uten å få betalt for det, for eksempel for å hjelpe venner (en vennetjeneste), eller som plikt, for eksempel førstegangstjeneste i Forsvaret.

I noen sammenhenger kan tjeneste også bety arbeid man gjør som ansatt hos en arbeidsgiver. Tidligere kaltes det gjerne å «gå i tjeneste» når man tok arbeid for andre, for eksempel som hushjelp eller som gårdsarbeider. Fortsatt brukes ordet tjeneste i en del sammenhenger om arbeidslivet, som i uttrykkene tjenestepensjon, tjenestereise eller tjenesteperson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg