COCOM

Artikkelstart

COCOM er et vestlig regime for eksportkontroll som var i drift i 1949–1994. Det ble opprettet på amerikansk initiativ for å hindre eksport av strategisk viktige varer og våpen til Sovjetunionen og andre deltakerland i Warszawapakten, samt Albania, Kina og Nord-Korea. Deltakerlandene var alle medlemslandene i NATO unntatt Island, dessuten Japan og Australia. COCOM hadde embargolister over våpen, høyteknologiprodukter og atomenergiprodukter. Sekretariatet var i USAs ambassade i Paris.

Faktaboks

Også kjent som
Coordinating Committee for Multilateral Export Controls

I lys av utviklingen i øst-vest-forholdet ble COCOM-reglene for eksport av datamaskiner, telekommunikasjoner og verktøymaskiner liberalisert i 1990. I 1991 var de opprinnelige embargolistene halvert. Oppløsningen av Sovjetunionen, avslutningen av den kalde krigen og normaliseringen i Øst-Europa førte til at COCOM ble nedlagt 31. mars 1994.

Før nedleggelsen av COCOM begynte forhandlingene om et nytt internasjonalt eksportkontrollregime i 1993. Disse forhandlingene førte fram til enighet om det politiske dokumentet for etableringen av Wassenaar-arrangementet i 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg