Dyreliv i Kambodsja

Fiskerkatten lever i våtmarksområder og er en god svømmer.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bungarus fasciatus
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Dyrelivet i Kambodsja har blitt sterkt redusert på grunn av krig og moderne skogsdrift. Dette har påvirket bestanden av både de fleste store pattedyrene og tallrike mindre arter som er avhengige av skogsmiljø. Dyrelivet er rikest i nasjonalparkene Bokor, Ream, Kirirom og Virachay. Pattedyrfaunaen omfatter 212 arter. Indisk elefant er sjelden, det samme gjelder banteng-, gaur- og koupreyfe samt villsvin. Vannbøffel finnes ikke lenger i vill tilstand.

Mange kattedyr er truet av jakt og habitatødeleggelse: tiger, leopard, treleopard, asiagullkatt og fiskerkatt. Hundene er representert ved gullsjakal og flokklevende dholhunder, bjørnene ved familiens minste medlem – malayabjørn. Hjorter som muntjak og sambar, hulepinnsvin og skjelldyr er fortsatt ganske vanlige.

Blant primatene må nevnes hettegibbonen og mindre arter som kostymeape, sølvlangur, krabbe- og grisehalemakak. Kambodsja har mange trelevende pattedyr: skjermflyger (kaguang), flere ekornarter, trespissmus og halvapen dovenlori.

Storker, hegrer, sarustrane og flekkpelikan er karakteristiske våtmarksfugler. Papegøyer, isfugler, hornfugler, spetter og pittaer (prakttroster) er fargerike representanter for de mer enn 550 fugleartene.

Det finne 240 reptiler i Kambodsja, blant annetkrokodiller, varaner og kvelerslanger. Russels hoggorm, kobraer og kraiter er fryktede giftslanger.

Innsjøen Tonlé-Sap har 850 fiskearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg