Krig og moderne skogsdrift har desimert bestanden av både de fleste store pattedyr og tallrike mindre arter som er avhengige av skogsmiljø i Kambodsja. Dyrelivet er rikest i nasjonalparkene Bokor, Ream, Kirirom og Virachay. Pattedyrfaunaen omfatter 212 arter. Indisk elefant er sjelden, det samme gjelder banteng-, gaur- og koupreyfe samt villsvin. Vannbøffel finnes ikke lenger i vill tilstand.

Mange kattedyr er truet av jakt og habitatødeleggelse: tiger, leopard, treleopard, asiagullkatt og fiskerkatt. Hundene er representert ved gullsjakal og flokklevende dholhunder, bjørnene ved familiens minste medlem – malayabjørn. Hjorter som muntjak og sambar, hulepinnsvin og skjelldyr er fortsatt ganske vanlige.

Blant primatene må nevnes hettegibbonen og mindre arter som kostymeape, sølvlangur, krabbe- og grisehalemakak. Kambodsja har mange trelevende pattedyr: skjermflyger (kaguang), flere ekornarter, trespissmus og halvapen dovenlori.

Storker, hegrer, sarustrane og flekkpelikan er karakteristiske våtmarksfugler. Papegøyer, isfugler, hornfugler, spetter og pittaer (prakttroster) er fargerike representanter for de mer enn 550 fugleartene.

240 reptiler omfatter blant annet krokodiller, varaner og kvelerslanger. Russels hoggorm, kobraer og kraiter er fryktede giftslanger.

Innsjøen Tonlé-Sap har 850 fiskearter.

Les mer om Kambodsjas geografi, Klima i Kambodsja og Planteliv i Kambodsja.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.