Skjermflygere, også kalt kaguanger eller pelsflaggermus, tidligere også flygende lemurer, Dermoptera, pattedyrorden. Omfatter bare kaguangfamilien, Cynocephalidae, med én slekt og to arter. De har en viss likhet med halvaper og er på størrelse med en katt, med avlangt hode og slank kropp. Lemmene er kraftige med skarpe klør, halen forholdsvis lang. Særlig karakteristisk er flygehuden, en sterkt utviklet, pelskledd hudfold, som er spent ut fra halsen til forlemmene, og derfra til baklemmene og videre til halen. Flygehuden gjør at dyrene får form som en drake og blir istand til å foreta lange glideflukter på mer enn 70 m, fra tre til tre.

Skjermflygerne er nattdyr som lever av blad og frukter. Forekommer i lavlands- og fjellskoger i Sørøst-Asia. Malayaskjermflyger, Cynocephalus variegatus, er utbredt i Thailand, det sørlige Indokina, Malaysia, Borneo, Java og omkringliggende øyer. Den har en kroppslengde på 34–42 cm, hale 22–27 cm, «vingespenn» på 70 cm og en vekt på 1–1,75 kg. Filippinerskjermflyger, Cynocephalus volans, også kalt kolugo eller kaguang, er utbredt på Filippinene. Den har en kroppslengde på 33–38 cm, hale 22–27 cm og en vekt på 1–1,5 kg.

Skjermflygerne har vært etterstrebet for sitt gode kjøtt, sin bløte, marmorerte og silkeglinsende pels, samt fordi de kan gjøre skade på gummi- og kokosplantasjer.

Fossile slektninger, i familien Plagiomenidae, er kjent fra Nord-Amerika for 60–50 mill. år siden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.