.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kambodsjas kystlinje ved Thailandbukta har en lengde på 435 kilometer og er svært innbuktet. Utenfor kysten er det flere øyer. Den største øya er Koh Kong på 100 kvadratkilometer, 22 kilometer sør for byen med samme navn på fastlandet. Den smale kystsletta blir brutt av Chŭor Phnum Dâmrei, «Elefantfjellene», som strekker seg ned til kysten (ved Kampot). Den sentrale delen av landet danner en stor slette («Den kambodsjanske slette»), omkring elven Mekong (khmer Mekôngk) og innsjøen Tonlé-Sap, opprinnelig en bukt som er stengt fra havet ved Mekongs delta.

I juni stiger Mekong til 12–15 meter, og vannet renner da inn i sjøen og oversvømmer landet omkring. I tørketiden renner vannet ut i Mekong fra Tonlé Sap, som veksler mellom 2700 kvadratkilometer og 16 000 kvadratkilometer i areal. Sletta dekker til sammen omkring tre fjerdedeler av hele landets areal, og er kantet av en rekke fjellkjeder: Chuŏr Phnum Dagrêk på grensen til Thailand, Chuŏr Phnum Krâvanh, «Kardemommefjellene», i vest og platålandskapene mot grensen til Vietnam i øst. Fjellkjedene er i gjennomsnitt mellom 750 og 900 meter høye. Høyest er Phnum Aoral, 1813 meter over havet, i Kardemommefjellene. Dette er landets høyeste punkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg