kanelvarianter
Alminnelig kanel til venstre og ekte kanel til høyre

Alminnelig kanel et krydder som produseres av barken til treet Cinnamomum cassia i Laurbærfamilien.

Faktaboks

Etymologi
Av latin canna (=rør, etter formen på den sammenrullede barken)
Også kjent som
Cinnamomum aromaticum cassiakanel, kasjakanel, kassiakanel, kinesisk kanel
Vitenskapelig navn
Cinnamomum cassia
Beskrevet av
(L.) J.Presl

Arten kommer fra det sørøstlige Kina hvor den har vært brukt i flere tusen år. Den er introdusert til Sør-Asia, India og Mellom-Amerika. Barken blir flekket av stammene til seks til ti år gamle trær og danner en til to centimeter brede, enkelt eller dobbelt sammenrullede, en til to millimeter tykke, rødbrune, ofte gråflekkede rør.

Smaken er kraftig krydret, ofte litt søtlig og skarp. Den tørkede varen buntes og pakkes i kasse. Det meste av malt kanel blir fremstilt fra Cinnamomum cassia. Alminnelig kanel er billigere og anses normalt å være av lavere kvalitet enn ekte kanel. Alminnelig kanel har også betydelig høyere innhold av stoffet kumarin som kan skade leveren ved for høyt inntak.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

alminnelig kanel
Cinnamomum cassia
GBIF-ID
7512166

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg