Christian Ihle Hadland

Faktaboks

Christian Ihle Hadland
Født
1983, Stavanger
Christian Ihle Hadland
Av /nordicartistsmanagement.com.

Christian Ihle Hadland er en norsk pianist. Han har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som solist, soloartist og kammermusiker. Fra 2009 og frem til 2015 var han kunstnerisk leder for Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival sammen med den svenske klarinettisten Martin Fröst, en stilling han nå innehar alene. Han underviser ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og er tilknyttet Prof. Jiri Hlinka Piano Academy i Bergen.

Kritikerne har fremhevet Hadlands store variasjon i klangbehandling, subtile frasering og syngende tone. Flere har påpekt hans rytmefølelse og naturlige variasjon i tempo. Spillet hans er preget av en dyp konsentrasjon som gir fremførelsene et sterkt nærvær.

Utdannelse og utøvende virksomhet

Hadland mottok sin første klaverundervisning som åtteåring. Tre år senere begynte han på Rogaland Musikkonservatorium, der han hadde Erling Ragnar Eriksen som klaverlærer. Videre fulgte studier med professor Jiri Hlinka, både ved Barratt Due musikkinstitutt og privat.

Den norske debuten fant sted med Kringkastingsorkesteret i 1998. Etter solodebuten i Den Norske Opera i 2008 fremhevet kritikerne at Hadland er «en unik musiker som kunstnerisk sett kan fylle enhver av verdens konsertscener».

Det internasjonale gjennombruddet kom i 2011 da han som «BBC Radio 3 – New Generation Artist» over en toårsperiode var solist med alle de fem BBC-orkestrene. Han hadde også flere solokonserter og deltok som kammermusiker. Dette engasjementet ble avsluttet sammen med Oslo Filharmoniske Orkester og dirigenten Vasily Petrenko i en fremførelse av Ludwig van Beethovens andre klaverkonsert under BBCs promenadekonserter i 2013.

Hadland har opptrådt med flere av de ledende orkestrene i Europa og samarbeidet med dirigenter som Sir Andrew Davis og Herbert Blomstedt samt musikere som Janine Jansen, Truls Mørk og Clemens Hagen. Under utdelingen av Nobels Fredspris i Oslo rådhus i 2006 spilte han soloklaver og akkompagnerte sopranen Renée Fleming og nådde dermed ut til millioner av seere. Han har senere også vært hyppig benyttet som akkompagnatør.

Repertoar

Hadland har et allsidig repertoar som spenner fra William Byrd til Alfred Schnittke, men hovedvekten ligger på det klassisk-romantiske repertoaret med komponister som Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin og Robert Schumann i tillegg til Johann Sebastian Bach. Dette gjenspeiles også i hans plateutgivelser.

Sentrale utgivelser

Utmerkelser (utvalg)

  • Spellemannprisen for Holberg Variations sammen med Erlend Skomsvoll og 1B1, 2014
  • Statoils talentstipend, 2009
  • De Unges Lindemanpris og Den norske solistpris, 2007
  • Førstepris og spesialpris i Rudolf Firkusny-konkurransen, 2003

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg