Kringkastingsorkestret

Kringkastingsorkesteret i Store Studio i Oslo. Foto fra omkring 1960
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Kringkastingsorkestret, forkortet KORK, er Norsk Rikskringkastings symfoniorkester. Orkesteret ble opprettet i 1946 og består av 54 musikere. Sjefdirigent fra 2020 er tsjekkeren Petr Popelka, som overtok etter den peruvianske dirigenten Miguel Harth-Bedoya.

Faktaboks

Også kjent som

KORK

Orkesterets hjem er Store Studio, som stod ferdig i 1938 og er en del av NRKs anlegg på Marienlyst i Oslo.

Historikk

Kringkastingsorkesteret ble organisert i 1946 av radioens musikksjef Hugo Kramm ved at NRK overtok Øivind Berghs orkester på Hotel Bristol og engasjerte en del musikere i tillegg. Orkesteret fikk fra starten 24 musikere, men kom senere til å bli gradvis utvidet.

Under Øivind Bergh ble orkesteret først og fremst benyttet til populærkonserter med et repertoar i spennet fra korte klassiske verker til underholdningsmusikk. Samarbeidet med populære artister og folkekjære NRK-personligheter som Erik Bye gjorde at orkesteret og Bergh ble noe av en institusjon for norske lyttere – og etter hvert fjernsynsseere. Orkesteret ble en del av NRKs identitet.

Denne tradisjonen ble fortsatt under etterfølgeren Sverre Bruland fra 1976, og orkesteret har beholdt denne siden av sin identitet også under senere sjefdirigenter. Orkesteret har samarbeidet med blant andre Vamp, Kaizers Orchestra, Mari Boine og Jarle Bernhoft og har medvirket på en rekke plateinnspillinger innenfor flere sjangere.

Da Sverre Bruland gikk av og Avi Ostrowsky tiltrådte, ble orkesteret omorganisert med en arbeidsdeling mellom sjefdirigent og en tilsatt administrator. Orkesteret utvidet sitt virkefelt innenfor klassisk musikk og samtidsmusikk med konserter og plateinnspillinger. Sjefdirigent Rolf Gupta mottok Kritikerprisen for 2005/2006 for sin fremførelse av Ludwig van Beethovens 3. symfoni med orkesteret.

Kringkastingsorkesteret har urfremført verker av en rekke samtidskomponister.

I 2014 var orkesteret midtpunkt i sin egen fjernsynsserie, Da KORK kom til bygda, på NRK1.

Kringkastingsorkestrets sjefdirigenter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg