Arvid Engegård

Faktaboks

Arvid Engegård
Født
13. mai 1963, Bodø
Arvid Engegård, 2017
Av .

Artikkelstart

Arvid Engegård, norsk fiolinist og dirigent, har som fiolinist virket som solist, orkestermusiker og som leder for Engegårdkvartetten. Som dirigent har han ledet ensembler i inn- og utland.

Bakgrunn og utdannelse

Engegård er født og oppvokst i Bodø. Fra ung alder lærte han både fiolin og klaver, og dannet som 11-åring sin egen strykekvartett. I 1974 var han solist med Bodø Symfoniorkester i en klaverkonsert av Wolfgang Amadeus Mozart. I 1977 vant han Ole Bull-konkurransen i NRK, noe som førte til opptredener i USA.

Engegård studerte ved Konservatoriet i Trondheim og opptrådte samtidig som solist med Trondheim Symfoniorkester og Oslo-Filharmonien. Han studerte videre ved Eastman School of Music i Rochester i New York, og deltok blant annet i mesterklasser med Isaac Stern.

Karriere

Engegård studerte videre med Sándor Végh i Salzburg, og ble av Végh engasjert som konsertmester i kammerorkesteret Camerata Academica i 1983–1991.

Han var primarius i Orlandokvartetten i Amsterdam i 1991–1999 og turnerte med dem på kryss og tvers i Europa. Han var medlem av den norske Munch Trio fra 1998.

Engegård debuterte som dirigent i 1999 og har vært gjestedirigent ved flere av symfoniorkestrene i Norden, blant annet Sveriges Radios Symfoniorkester. Han var fra 2000 til 2008 leder for Hærens musikkorps (daværende Forsvarets musikkorps Nord-Norge). Han gjestet Oslo-Filharmonien første gang i 2004 og har også ledet dette orkesteret i CD-innspillinger.

I 2004 var Engegård initiativtaker til Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. Her etablerte han i 2006 Engegårdkvartetten, en strykekvartett som raskt markerte seg som et av Norges ledende kammerensembler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg