Vasilij Petrenko er en av de ledende russiske dirigentene i sin generasjon. Petrenko er fra 2006 sjefdirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, fra 2013 sjefdirigent for Oslo-Filharmonien og fra 2015 sjefdirigent for Den europeiske unions ungdomsorkester.

Han har annonsert sin avgang fra Oslo-Filharmonien i 2020. Hans etterfølger blir finske Klaus Mäkelä.

Petrenko vokste opp i St. Petersburg (daværende Leningrad i Sovjetunionen). Han har sin utdannelse fra hjembyen, først ved den tradisjonsrike Hoffkapellets Musikkskole.

Ved Konservatoriet i St. Petersburg hadde han Ravil Martynov, Ilya Musin, Mariss Jansons, Jurij Temirkanov og Esa-Pekka Salonen som lærere.

Petrenko var ansatt som dirgent ved Mikhailovskij-teatret i St. Petersburg i 1994–1997. Han ledet konserter ved ved Det statlige akademiet fra 1994.

Etter å ha vunnet flere priser, blant annet førstepris i Sjostakovitsj-konkurransen for kordirigenter i 1997 og førstepris i dirigentkonkurransen i Cadaqués i Spania i 2002, var han i 2004–2007 sjefdirigent for Det statlige akademiets symfoniorkester i St. Petersburg.

Petrenko gjestet Royal Liverpool Philharmonic Orchestra første gang i november 2004. Dette ble et meget vellykket samarbeid. Han ble førstedirigent i 2006 og fikk tittelen sjefdirigent fra 2009. I 2007 ble han kåret til Årets unge artist av det britiske musikkmagasinet Gramophone.

Petrenko gjestet Oslo-Filharmonien første gang i desember 2009, og i 2013 overtok han som sjefdirigent etter finske Jukka-Pekka Saraste. I Oslo har han dirigert et variert repertoar med et betydelig innslag av russisk musikk. Ved åpningen av høstsesongen 2016 dirigerte han alle Ludwig van Beethovens symfonier.

I 2015 overtok Petrenko stillingen som sjefdirigent for Den europeiske unions ungdomsorkester. Han ble samme år kåret til Artist of the Year av musikkmagasinet Gramphone.

Petrenko har gjort flere kritikerroste plateinnspillinger. Med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra har han blant annet spilt inn musikk av Pjotr Tsjaijkovskij og Sergej Rachmaninov.

Med Oslo-Filharmonien har han spilt inn samtlige symfonier av Aleksandr Skrjabin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.