Faktaboks

Vasilij Petrenko

Vasilij Edvardovitsj Petrenko

Født
7. juli 1976, St. Petersburg, Russland (daværende Leningrad i Sovjetunionen)
Vasilij Petrenko, 2013
Vasilij Petrenko, 2013
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Vasilij Petrenko er en av de ledende russiske dirigentene i sin generasjon. Petrenko er fra 2006 sjefdirigent for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra og fra 2015 sjefdirigent for Den europeiske unions ungdomsorkester.

Petrenko ble i 2013 sjefdirigent for Oslo-Filharmonien, og hadde denne stillingen til 2020 da han ble avløst av Klaus Mäkelä.

Petrenko ble britisk statsborger i 2015.

Bakgrunn og utdannelse

Petrenko vokste opp i St. Petersburg (daværende Leningrad i Sovjetunionen). Han har sin utdannelse fra hjembyen, først ved den tradisjonsrike Hoffkapellets Musikkskole.

Ved Konservatoriet i St. Petersburg hadde han Ravil Martynov, Ilya Musin, Mariss Jansons, Jurij Temirkanov og Esa-Pekka Salonen som lærere.

Karriere

Petrenko var ansatt som dirigent ved Mikhailovskij-teatret i St. Petersburg i 1994–1997. Han ledet konserter ved ved Det statlige akademiet fra 1994.

Etter å ha vunnet flere priser, blant annet førstepris i Sjostakovitsj-konkurransen for kordirigenter i 1997 og førstepris i dirigentkonkurransen i Cadaqués i Spania i 2002, var han i 2004–2007 sjefdirigent for Det statlige akademiets symfoniorkester i St. Petersburg.

Petrenko gjestet Royal Liverpool Philharmonic Orchestra første gang i november 2004. Dette ble et meget vellykket samarbeid. Han ble førstedirigent i 2006 og fikk tittelen sjefdirigent fra 2009. I 2007 ble han kåret til Årets unge artist av det britiske musikkmagasinet Gramophone.

Petrenko gjestet Oslo-Filharmonien første gang i desember 2009, og i 2013 overtok han som sjefdirigent etter finske Jukka-Pekka Saraste. I Oslo har han dirigert et variert repertoar med et betydelig innslag av russisk musikk. Ved åpningen av høstsesongen 2016 dirigerte han alle Ludwig van Beethovens symfonier. Det falt på Petrenko å lede orkesteret ved 100-årsjubileet i 2019.

I 2015 overtok Petrenko stillingen som sjefdirigent for Den europeiske unions ungdomsorkester.

Han ble 2017 kåret til Artist of the Year av magasinet Gramophone.

Innspillinger

Petrenko har ledet en rekke kritikerroste plateinnspillinger. Med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra har han spilt inn musikk av Pjotr Tsjajkovskij og Sergej Rachmaninov. Serien med samtlige femten symfonier av Dmitrij Sjostakovitsj har fått svært gode kritikker.

Med Oslo-Filharmonien har han spilt inn samtlige symfonier av Aleksandr Skrjabin. Han har også ledet orkesteret i innspillinger av de store orkesterverkene til Richard Strauss.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg