Herbert Blomstedt, svensk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, kjent som sjefdirigent for ledende symfoniorkestre i Skandinavia, Tyskland og USA. Han er en av Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter, og har senere vært en fast og populær gjestedirigent. 

Blomstedt er en ivrig boksamler, stort sett av verker innenfor musikkfeltet, og i 2011 donerte han sin store samling til Göteborgs universitetsbibliotek.

Blomstedt ble født i Springfield, Massachusetts, av svenske foreldre; faren var pastor innenfor syvendedagsadventistene. Han kom til Sverige som toåring og hadde også noen år av sin oppvekst i Finland. Han fikk sin musikkutdannelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Uppsala universitet. Direksjon studerte han ved Juilliard School, blant annet med Leonard Bernstein som lærer. 

Han gjorde sin dirigentdebut med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm i 1954, og innledet sin karriere med stillingen som sjefdirigent for Norrköpings Symfoniorkester, den gangen om lag 40 musikere. Deretter ble han en høyt verdsatt sjefdirigent for Oslo-Filharmonien 1962–1968, Danmarks Radios Symfoniorkester 1967–1977 og Sveriges Radios Symfoniorkester 1977–1982.

I 1965 ble Blomstedt innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien. Han underviste i direksjon ved Kungliga Musikhögskolan 1965–1970.

Blomstedt har siden delt sin tid hovedsaklig mellom Tyskland og USA. Han var sjefdirigent for Sächsische Staatskapelle Dresden 1975–1985, San Francisco Symphony Orchestra 1985–1995 og NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg 1996–1998.

I 1998 overtok han den prestisjetunge stillingen som sjefdirigent (Gewandhauskapellmeister) for Gewandhausorkesteret i Leipzig og hadde den til 2005.

Han har gjestet mange av verdens betydeligste orkestre, blant annet Berlinfilharmonien, Concertgebouworkesteret i Amsterdam og flere av de største amerikanske symfoniorkestrene.

Blomstedt har spilt inn samtlige symfonier av Beethoven, Schubert, Anton Bruckner, Jean Sibelius og Carl Nielsen, og ellers verker av blant annet Richard Strauss og Paul Hindemith

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.