Herbert Blomstedt er en svensk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, kjent som sjefdirigent for ledende symfoniorkestre i Skandinavia, Tyskland og USA. Han er en av Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter, og har senere vært en populær gjestedirigent.

Blomstedt har vært en ivrig boksamler, stort sett av verker innenfor musikkfeltet, og i 2011 donerte han sin store samling til Göteborgs universitetsbibliotek.

Blomstedt ble født i Springfield, Massachusetts, av svenske foreldre. Faren var pastor innenfor syvendedagsadventistene. Han kom til Sverige som toåring og fikk sin musikkutdannelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Uppsala universitet.

Blomstedt studerte også hos Igor Markevitch i Paris, og siden med Jean Morel på Juilliard School i New York og med Leonard Bernstein i Tanglewood, Massachusetts.

Han vant Koussevitzky-prisen i 1953.

Blomstedt gjorde sin dirigentdebut med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm i 1954. Han innledet sin karriere i 1954–1961 med stillingen som sjefdirigent for Norrköpings Symfoniorkester, som den gangen bestod av om lag 40 musikere.

I 1960- og 1970-årene var Blomstedt særlig aktiv i Skandinavia. Han var en høyt verdsatt sjefdirigent for Oslo-Filharmonien 1962–1968, for Danmarks Radios Symfoniorkester 1967–1977 og for Sveriges Radios Symfoniorkester 1977–1983.

Han underviste i direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1965–1970, og i 1965 ble han innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien.

Blomstedt har siden hovedsaklig delt sin tid mellom Tyskland og USA. Han var sjefdirigent for Sächsische Staatskapelle Dresden i 1975–1985, og ledet dem på mange turnéer i Europa. Deretter var han sjefdirigent for San Francisco Symphony Orchestra i 1985–1995, som han gjorde mange plateinnspillinger med for selskapet Decca og ellers ledet på turnéer.

Blomstedt var sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg i 1996–1998. I 1998 overtok han stillingen som sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig etter Kurt Masur, og hadde denne til 2005.

I tillegg har han gjestet mange av verdens ledende orkestre, blant dem Berlinfilharmonien, Concertgebouworkesteret i Amsterdam og de ledende amerikanske symfoniorkestrene.

Blomstedt har gjort et stort antall kritikerroste innspillinger. Blant disse bør nevnes samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Anton Bruckner, Jean Sibelius og Carl Nielsen, og ellers verker av Richard Strauss og Paul Hindemith.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.