Herbert Blomstedt er en svensk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, kjent som sjefdirigent for ledende symfoniorkestre i Skandinavia, Tyskland og USA. Han er en av Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter, og har senere vært en populær gjestedirigent. 

Blomstedt har vært en ivrig boksamler, stort sett av verker innenfor musikkfeltet, og i 2011 donerte han sin store samling til Göteborgs universitetsbibliotek.

Blomstedt ble født i Springfield, Massachusetts, av svenske foreldre. Faren var pastor innenfor syvendedagsadventistene. Han kom til Sverige som toåring og fikk sin musikkutdannelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Uppsala universitet.

Blomstedt studerte også hos Igor Markevitch i Paris, og siden med Jean Morel på Juilliard School i New York og med Leonard Bernstein  i Tanglewood, Massachusetts. 

Han vant Koussevitzky-prisen i 1953. 

Blomstedt gjorde sin dirigentdebut med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm i 1954, og innledet sin karriere i 1954–1961 med stillingen som sjefdirigent for Norrköpings Symfoniorkester, som den gangen bestod av om lag 40 musikere.

Deretter ble han en høyt verdsatt sjefdirigent for Oslo-Filharmonien i 1962–1968, Danmarks Radios Symfoniorkester i 1967–1977 og Sveriges Radios Symfoniorkester i 1977–1983.

Blomstedt underviste i direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i 1965–1970. Han ble i 1965 innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien

Blomstedt har delt sin tid mellom Tyskland og USA. Han var sjefdirigent for Sächsische Staatskapelle Dresden i 1975–1985, og ledet dem på mange turnéer i Europa. Deretter var han sjefdirigent for San Francisco Symphony Orchestra i 1985–1995, som han gjorde mange plateinnspillinger med for selskapet Decca og ellers ledet på turnéer.

Blomsted var sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester  (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg i 1996–1998. I 1998 overtok han stillingen som sjefdirigent for Gewandhausorkesteret i Leipzig etter Kurt Masur, og hadde den til 2005.

Han har gjestet mange av verdens ledende orkestre, blant annet Berlinfilharmonien, Concertgebouworkesteret i Amsterdam og flere av de største amerikanske symfoniorkestrene.

Blomstedt har gjort kritikerroste innspillinger av samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Anton Bruckner, Jean Sibelius og Carl Nielsen, og ellers verker av blant andre Richard Strauss og Paul Hindemith

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.