Herbert Blomstedt

Faktaboks

Herbert Blomstedt
Født
11. juli 1927, Springfield, Massachusetts, USA
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Herbert Blomstedt er en svensk dirigent, en av de betydeligste i sin generasjon, kjent som sjefdirigent for ledende symfoniorkestre i Skandinavia, Tyskland og USA. Han er en av Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter, og har senere vært en populær gjestedirigent.

Blomstedt har vært en ivrig boksamler, stort sett av verker innenfor musikkfeltet, og i 2011 donerte han sin store samling til Göteborgs universitetsbibliotek.

Bakgrunn og utdannelse

Blomstedt ble født i Springfield, Massachusetts, av svenske foreldre. Faren var pastor innenfor syvendedagsadventistene. Han kom til Sverige som toåring og fikk sin musikkutdannelse ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og ved Uppsala universitet.

Blomstedt studerte også hos Igor Markevitch i Paris, og siden med Jean Morel på Juilliard School i New York og med Leonard Bernstein i Tanglewood, Massachusetts.

Han vant Koussevitzky-prisen i 1953.

Tidlig karriere

Blomstedt gjorde sin dirigentdebut med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm i 1954. Han innledet sin karriere i 1954–1961 med stillingen som sjefdirigent for Norrköpings Symfoniorkester, som den gangen bestod av om lag 40 musikere.

I 1960- og 1970-årene var Blomstedt særlig aktiv i Skandinavia. Han var høyt verdsatt som fast dirigent for Oslo-Filharmonien i 1962–1968 ved siden av Øivin Fjeldstad. Blomstedt ledet orkesteret i fremførelser av norske komponister, ikke minst Fartein Valen, og av svenske komponister. Han dirigerte også gjerne musikk av Johann Sebastian Bach og Wolfgang Amadeus Mozart. Sammen med Fjeldstad ledet han orkesteret på dets første Europa-turné høsten 1962 og gjestet Hellas sommeren 1965.

Blomstedt var sjefdirigent for Danmarks Radios Symfoniorkester i 1967–1977 og for Sveriges Radios Symfoniorkester i 1977–1983. Han underviste i direksjon ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i 1965–1970, og i 1965 ble han innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien.

Internasjonal karriere

Blomstedt har siden hovedsaklig delt sin tid mellom Tyskland og USA. Han var sjefdirigent for Staatskapelle Dresden i 1975–1985, og ledet dem på mange turnéer i Europa. Deretter var han sjefdirigent for San Francisco Symfoniorkester i 1985–1995, som han gjorde mange plateinnspillinger med for selskapet Decca og ellers ledet på turnéer.

Blomstedt var sjefdirigent for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg i 1996–1998. I 1998 overtok han stillingen som sjefdirigent for Gewandhaus-orkesteret i Leipzig etter Kurt Masur, og hadde denne til 2005.

I tillegg har han gjestet mange av verdens ledende orkestre, blant dem Berlinfilharmonien, Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam og de ledende amerikanske symfoniorkestrene.

Blomstedt har gjort et stort antall kritikerroste innspillinger. Blant disse bør nevnes samtlige symfonier av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Anton Bruckner, Jean Sibelius og Carl Nielsen, og ellers verker av Richard Strauss og Paul Hindemith.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg