Faktaboks

Bente Geving
Født
29. september 1952, Kirkenes
Selvportrett
Bente Geving, Selvportrett, 1995.
Selvportrett
Av /Bente Geving.

Bente Geving er en norsk-samisk fotograf og musiker. Det er som fotografisk kunstner hun har gjort seg mest bemerket. Gjennomgående tematikk i mange av hennes arbeider har vært jakten på egen samisk identitet. Hun fotograferer sine nære omgivelser, og har vært opptatt av personlige minner og kollektiv hukommelse og historieskriving.

Geving har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, og er representert i kunstsamlingene ved blant annet Preus Museum i Horten, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Sametingets kunstsamlinger i Karasjok og Berlinische Galerie i Berlin. I 1992 mottok hun arbeidsstipend fra Kultursenatet i Berlin og i 2001 ble hun tildelt John Savio-stipendiet fra Samisk kunstnerforbund. I 2000 fikk hun kunstneropphold, Artist Residency, ved Edvard-Munch-Haus i Warnemünde i Nord-Tyskland.

Bakgrunn

Bente Geving, fra serien Anna, Inga og Ellen. 1985. Bildet er innkjøpt til fotosamlingene i Preus museum, Horten.
/Bente Geving.

Bente Geving vokste opp i Asker, men bodde mange år i Maastricht i Nederland og i Berlin og Hamburg i Tyskland. Hun tilbrakte dessuten syv år i Tinn i Telemark, men bor og arbeider i dag i Holmestrand.

Geving er utdannet ved Westerdals Reklameskole i Oslo (i dag Høyskolen Kristiania), hvor hun studerte i 1972–1974. Kunstutdannelse har hun som gjestestudent ved Hochschule der Künste i Berlin. Hun har i tillegg til kunstprosjektene arbeidet som frilans fotograf og levert bilder til bildebyrået Samfoto (i dag del av NTB). Hun har også arbeidet som frilans bilderedaktør for ulike forlag.

Bildeserier og tematikk

Bente Geving, fra serien Glemte bilder, Margit Ellinor, 2002. Bildene i serien er fra interiøret i morens hjem. Da moren i alderdommen ble rammet av demens satte hun gjenstander sammen på en ny måte, og det oppsto da ofte nye minner og historier om slekten i Sør-Varanger. Bildet er innkjøpt til Preus museum, Horten.
/Bente Geving.

Tilknytningen til den samiske kulturen og det nordnorske landskapet har vært en viktig inspirasjonskilde for Geving. Dialektikken mellom det personlige og det historiske, virkelighet og drøm, kultur og natur har vært temaer hun har vært opptatt av.

Utforsking av samiske røtter og historie

I 1988 viste hun utstillingen Anna, Inga og EllenFotogalleriet i Oslo. Ellen var Bentes mormor. I det dokumentariske fotoprosjektet var hun opptatt av relasjonen mellom de tre søstrene og hvordan deres samiske historie kom til uttrykk. I Glemte bilder, Margit Ellinor, 2002 fotograferte hun interiøret i sin mors hjem. Når moren i alderdommen ble preget av demens satte hun gjenstander sammen til «personlige stilleben». Det oppsto da nye kontekster, minner og historier om slekten i Sør-Varanger. Ofte kom vanskelige minner om undertrykkelse av kultur, religion, språk, reindrift og joik opp til overflaten som glemte bilder hos moren. Geving har selv beskrevet det slik: Hva skjer når det du har forsøkt å glemme gjennom et liv, er det du husker når du begynner å glemme?

Identitetstap

Fotografiene blir ikke bare uttrykk for Gevings egen søken etter samiske røtter og et samisk selv, men blir også en erkjennelse av et identitetstap, der offentlig norsk politikk (fornorskingspolitikk) utsatte den samiske befolkningen for mentale overgrep og grunnleggende brudd på menneskerettighetene. Samene ble frarøvet sine kulturelle praksiser, tvangskristnet og sosialt stigmatisert. Mange samer lever fremdeles med historiske traumer som følge av den hets og rasisme tidligere generasjoner ble utsatt for.

Sentrale prosjekter

Bildet er fra Bente Gevings installasjon vist i Samisk senter for samtidskunst i Karasjok. Installasjonen er kalt Ringen - fra Kirkenes til Kirkenes, 2016. Fra reisen til og fra Kirkenes samlet Geving inn reinskinn og la dem i en sirkel på gulvet. Nyere og eldre bildeserier vises på veggene rundt.
/Bente Geving.
Fotografiet av Bente Geving er kalt Rød port, 2009. Diptykonet (to bilder stilt sammen) er fra Sydvaranger gruve. Bildet er kjøpt inn til kunstsamlingene i Sametinget.
/Bente Geving.

I hennes hittil største prosjekt kalt RINGEN – fra Kirkenes til Kirkenes fra 2016 laget Geving en visuell forbindelse mellom nyere og eldre fotografiske serier. De eldre seriene var Anna, Inga og Ellen fra 1995 og Glemte bilder fra 2002, de nyere var Rosenhage 2014 og Kosmos 2015. Den nye sammensetningen var ment som en hyllest til og en dialog med Bentes samiske slekt og formødre i den lille samebygda Sandnes i Sør-Varanger. Utstillingen besto av en installasjon av fotografier, objekter og lyd og ble blant annet vist i Samisk senter for samtidskunst i Karasjok og i Saviomuseet i Kirkenes.

Tittelen Ringen tar helt konkret utgangspunkt i en ring Bente Geving fikk av sin mor og i en rundreise Bente gjorde til og fra fødebyen Kirkenes. I en videre forstand kan ringen også tolkes som symbol for livssykluser og kosmiske forbindelser. Fra reisen samlet Geving også inn reinskinn med en spesiell betydning for eierne. Disse ble lagt i en sirkel, og representerte fysiske og sanselige minner fra den nylige reisen.

Både egne og historiske fotografier inngår når hun forteller om familiens liv og stedstilknytning i utstillingen. Moren forteller også i eget lydopptak om evakueringen av Finnmark under andre verdenskrig og publikum kan lytte til bestemorens og tantenes salmesang. De eldre fotografiene inngår slik sett i en sirkulær bevegelse og får nytt liv gjennom nye konstellasjoner og forbinder derved nåtid med fortid.

Bente Geving er i tillegg musiker. Hun var med i jentegruppa Amtmandens Døtre i perioden de eksisterte mellom 1974 og 1976. Gevings instrumenter var mandolin og perkusjon. Alle musikerne sang i tillegg. Tre medlemmer av bandet og to nye musikere dannet i 2002 gruppa Halvsøstra, der Geving også er aktivt med.

Separatutstillinger (utvalg)

  • 1987 Licht und dunkel, Fotodesign, Berlin
  • 1988–1989 Anna, Inga og Ellen, Fotogalleriet, Oslo, Galleri Malmklang, Kirkenes.Sør-Varanger Museum, Tromsø Museum
  • 1997 Jakt, Stenersenmuseet, Oslo
  • 2001 Übersehen, Edvard-Munch-Haus, Warnemünde
  • 2005 Glemte bilder, Preus Museum, Horten
  • 2013 Kunstbiennalen Fotografica Bogota, Pasajes del Norte, Museo Nacional de la Fotografia de Colombia, Bogota
  • 2013-14 Down Under Up North, fotografisk kunstprosjekt i samarbeid med Per Berntsen, Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø
  • 2016-2018 RINGEN – fra Kirkenes til Kirkenes, Samisk senter for samtidskunst (SDG), Karasjok, Árran Lulesamisk senter,Drag, Saviomuseet og Terminal B, Kirkenes
  • 2020 Brytningstid, kunstprosjekt i samarbeid med Liv Mette Larsen, Enebakk kirke

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Bente Geving

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg