Perkusjon
Claves og congas er vanlige perkusjonsinstrumenter.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Perkusjon er en fellesbetegnelse på diverse slagverksinstrumenter. Selv om det vanligste er å se på slagverk som den overordnede betegnelsen, hender det også at perkusjon og slagverk blir brukt på samme gruppe av musikkinstrumenter. Dette kommer mest sannsynlig fra engelsk språk, hvor alt slagverk kalles percussion og det skilles mellom pitched og non-pitched percussion, altså instrument med og uten stemte toner. I Norge har det vært vanlig å bruke betegnelsen perkusjon om håndholdte instrumenter og håndtrommer. På den måten har perkusjon blitt en underkategori av slagverk.

Faktaboks

Uttale
perkusjˈon
Etymologi
av latin ‘slag’

Skillet mellom slagverk og perkusjon kan fort være forvirrende, spesielt når man i økende grad bruker begrepene litt om hverandre. Spesielt i komposisjoner av norske komponister kan det være litt kryss i bruk av begreper, men dette lar seg oftest løse ved at komponistene eller arrangøren spesifiserer hvilke instrumenter man skal bruke til en hver tid.

Eksempler på perkusjon kan være congas, bongos, shakers, tamburiner, kubjeller og lignende instrumenter.

På elektroniske orgler er perkusjon et registertrekk som frembringer perkusjonsaktig toneansats og dynamikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg