Maastricht, by i Nederland, hovedstad i Limburg, lengst sør ved Maas; 122 100 innb. (2005). Kanal- og jernbaneknutepunkt. Administrasjons- og handelssentrum. Fremstilling av sement, stål, glass, keramikk, såpe, papir m.m.

Viktig kultursentrum med universitet, musikkonservatorium og symfoniorkester, teaterskoler og teater, delvis i samarbeid med den belgiske provinsen Limburg. Mange gamle kirker, den eldste er St. Servatius-katedralen fra 500-tallet med sarkofagen til Nederlandenes eldste biskop St. Servatius (død 384) som opprettet bispesete her. Videre den romanske Onze Lieve Vrouwekerk fra 1000–1100-tallet. Som tidligere sørnederlandsk by kom kirkene aldri på kalvinistiske hender. Da kirkenes antall senere var langt større enn det var behov for, er noen av dem skjenket til forskjellige protestantiske samfunn og til annen bruk. Bevart er også rester av bymurene.

Ved Nederlandenes første deling i 1579 ble byen tilhørende Sør-Nederlandene og gikk til det nåværende Nederland først i 1839, i forbindelse med Nederlandenes annen deling og grunnleggelsen av den nye staten Belgia. Bygrensen mot vest er samtidig den nederlandsk-belgiske riksgrense. I middelalderen var byen et viktig sentrum med sin tekstilindustri og knutepunkt for handelen østover og sørover. Den er Nederlands eldste by, grunnlagt av romere som Trajectum ad Mosam, 'overfartsstedet ved Maas', som har dannet navnet Maastricht. Var i middelalderen et viktig sentrum for kultur og kunst. Grunnleggelsen av keramikkvirksomheten i 1834 var Nederlands første storindustri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.