Faktaboks

IATA
forkortelse for engelsk International Air Transport Association
IATA Logo
IATA Logo
Av .

International Air Transport Assosiation (IATA) er en bransjeforening som samler de fleste av verdens flyselskaper, med hensikt å støtte flyaktivitet, samt formulere bransjepolitikk og standarder.

Hovedkontoret ligger i Montreal, Canada.

Arbeidsområder

IATA jobber med alle områder innen luftfart der internasjonalt samarbeid er ønskelig. Dette inkluderer blant annet fra sikkerhetsprosedyrer, datatjenester, billettløsninger og takster, dokumenter for godsfrakt, forhold til reisebyråer og spedisjonsfirmaer med mer.

IATA samarbeider med luftfartsorganisasjonen ICAO. En viktig oppgave er å inngå og ivareta bilaterale avtaler om samarbeid mellom flyselskapene. Dette betyr for eksempel at du kan kjøpe gjennomgående billett for en reise som inkluderer flere flyselskaper.

IATA jobber også for å gjøre luftfarten mer miljøvennlig. Foreningens medlemmer har akseptert og vedtatt tre særskilte miljømål:

  • En gjennomsnittlig forbedring i drivstoffeffektivitet på 1,5 prosent per år fra 2009 til 2020
  • Et tak på netto karbonutslipp fra luftfart fra 2020 (karbonnøytral vekst)
  • En reduksjon på 50 prosent i CO 2-utslipp fra luftfart innen 2050 i forhold til 2005-nivåene

En annen viktig oppgave som ivaretas av IATA er utarbeidelse av standarder som selskapene og landene benytter innen luftfarten. Blant de viktigste er standarder knyttet til transport av farlig gods.

En annen standard IATA tar hånd om, er trebokstavskodene som benyttes på flyplasser, som for eksempel OSL (Oslo), BOO (Bodø), VAW (Vardø).

Historikk

I 1919 i Haag, Nederland, grunnla seks flyselskaper fra fem land (blant annet Norge) International Air Traffic Assosiation. 19. april 1945 møttes 57 flyselskaper i Havanna, Cuba, og dannet etterfølgeren, International Air Transport Assosiation, som er den organisasjonen man kjenner idag. Per 2019 består IATA av 290 flyselskaper som representerer 117 ulike land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg