Grenadinene

Grenadinene, Grenadine Islands, er en øyrekke i Windwardøyene i Karibia. Den består av to større og mange små øyer og koralløyer fordelt på øystatene Grenada i sør og Saint Vincent og Grenadinene sentralt og i nord. Øyrekken ligger utstrakt over om lag 100 kilometer mellom Saint Vincent i nordøst og Grenada i sørvest. Arealet måler rundt 93 km² og øyene har 16 100 innbyggere (2017).

Øyene nord for Martinique-kanalen (de nordlige Grenadinene) tilhører Saint Vincent og Grenadinene og øyene sør for Martinique-kanalen (de sørlige Grenadinene) tilhører Grenada.

De nordlige Grenadinene består av de to bebodde øyene Bequia (18,3 km²) og Mustique (5,70 km²). Lenger sør er Union Island (9 km²), Canouan (7,60 km²), Mayreau (1,20 km²), de privateide øyene Palm Island (0,55 km²) og Petit Saint Vincent (0,46 km²) som også er bebodde øyer. Ubebodde er Tobago Cays (0,25 km²), Isle à Quatre (1,52 km²), Baliceaux (1,20 km²), Battowia (0,71 km²), Petit Mustique (0,40 km²), Petit Nevis (0,29 km²), Petit Canouan (0,20 km²) og Savan (0,11 km²). Til sammen rundt 47,5 km².

De sørlige Grenadinene består av de to bebodde øyene Carriacou (32,73 km²) og Petite Martinique (2,37 km²), og de ubebodde øyene Ronde Island (8,1 km²), Caille Island (1,62 km²), Saline Island (0,11 km²), Large Island (0,15 km²) og Frigate Island (0,09 km²). (Til sammen rundt 45,2 km²).

De viktigste tettstedene er Port Elizabeth på Bequia, Clifton og Arrow på Union Island, Port Charlestown på Canouan og Hillsborough på Carriacou; sistnevnte er største by med om lag 6000 innbyggere.

De fleste øyene er små og lave med hvite sandstrender og blå laguner med korallrev utenfor. Det er mange marinaer og havner for båter.

Carriacou er den største øya i Grenadinene og har åser som skråner ned mot strendene, naturlige havner og småøyer utenfor kysten. Vassdrag mangler. Andre store øyer med til dels kupert terreng er Bequia og Canouan. Høyeste punkt er Mount Taboi på Union Island, 304 meter over havet. De lave, små og ubebodde Tobago Cays er omgitt av et hesteskoformet rev og er en marin park.

Klimaet er tropisk med to årstider, tørketid og regntid. Tørketiden er fra januar til og med juni, da passatvinder dominerer, mens det er regntid som regel med moderat nedbør fra juli til og med desember. Landtemperaturene er 27–32 °C og havtemperaturene 26–30 °C. På de sørlige Grenadinene faller det 98–104 millimeter nedbør i året; nedbøren er sporadisk. Orkaner inntreffer i juni–november.

Kokospalme er rikelig utbredt. Flere øyer har forekomster av mangrover og sjøgress.

Vanlig opossum finnes blant annet på Union Island. I havet finnes flere hvalarter. Bequias innbyggere får fange fire knølhvaler årlig. Det er flere arter av sjøfugler, blant annet fregattfugler og terner. Det er fire arter av havskilpadder og fire endemiske (stedegne) øglearter: To anoler og to gekkoer. Iguaner har tilhold på klipper og koralløyer. I havet er det mange arter av koraller, krabber, hummer, konkylier og fisker ved korallrev og i åpent hav.

Engelsk er offisielt språk. I tillegg er fransk kreolspråk (vincentiansk kreolsk) utbredt som talespråk.

De fleste innbyggerne er kristne.

Den kjente naivistiske maleren Canute Caliste (1914–2005) ble født på Carriacou.

De nordlige Grenadinene utgjør en administrativ enhet i St. Vincent som kalles Grenadines Parish (sogn). De sørlige Grenadinene utgjør et grenadisk ‘dependency’ (undergitt område).

Kariber bodde på Grenadinene da Kristoffer Columbus seilte forbi i 1498. På 1600-tallet ble øyene brukt som skjulested for pirater. Skotske båtbyggere slo seg ned på Carriacou på 1800-tallet. Europeere dyrket sukkerrør med afrikanske slaver som arbeidskraft til slaveriet ble avskaffet i 1833. Plantasjedriften varte til ut på 1800-tallet da etterspørselen etter tropisk sukker, melasse, rom, indigo, arrowrot og kaffe avtok og mange sukkerplantasjer ble nedlagt.

I 1664 kjøpte kong Ludvig 14 av Frankrike Carriacou og Petite Martinique og etablerte Det franske vestindiske kompani; oppløst i 1674. De to øyene ble deler av den franske kronkolonien Martinique i 1762. Parisfreden i 1763 førte til at Grenada, Grenadinene og St. Vincent ble overført til Storbritannia mot at Frankrike fikk overdratt Guadeloupe, Grenada og Saint Lucia. Carriacou og Petite Martinique var deler av britisk Grenada til 1779. Franskmennene gjenerobret Grenada i 1779. De lå igjen under britisk Grenada fra 1783 til 1984. I sistnevnte år ble de en del av den uavhengige nasjonen Grenada.

Fiske, båtbygging, bygging av modellbåter og handel mellom øyene har stor betydning. Jordbruket er beskjedent, blant annet dyrkes litt bomull og lime på Carriacou. Turisme er dominerende næringsvei med seiling, brettsport, sportsfiske, dykking og snorkling på korallrev, samt fotturer på de store øyene som populære aktiviteter. Det er golfbane og kasino på Canouan.

Valutaen på alle øyene er østkaribisk dollar = 100 cent.

Det arrangeres regattaer på Bequia i mars/april og på Mayreau og Canouan i juni. Carriacou-regattaen for lokalt bygde båter arrangeres første helg i august hvert år.

Union Island Easterval er en kulturfestival på Union Island i mars eller april. På Canouan er det årlig karneval i juli. Det er årlige musikkfestivaler i januar på Bequia og Mustique. Siste helg før jul foregår Carriacous tradisjonelle juleforberedelser.

Carriacou Maroon & String Band Music Festival arrangeres årlig i siste uke av april.

På Mustique er det to hoteller og omkring 100 private villaer som blant annet leies ut til kongelige og kjente artister.

Carriacou har to radiostasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.