Anne Bolstad

Faktaboks

Anne Bolstad
Født
31. juli 1952, Bergen
Anne Bolstad har spilt en rekke store kvinnelige hovedroller på operascener verden over.
Anne Bolstad
Av /Wermland Opera.

Artikkelstart

Anne Bolstad er en norsk sopran med hovedparten av sin karriere i Sverige og Tyskland. Hun har også spilt på en rekke andre operahus i Europa, USA og Kina og vært aktiv som konsertsanger og skuespiller.

Utdannelse og karriere

Bolstad studerte sang på Bergen Musikkonservatorium med Ellen Sundy som lærer. Sin operautdannelse tok hun på Scenskolan i Göteborg. Hun debuterte på Den Norske Opera i Den italienske stråhatten (Nino Rota) i 1982. Året etter ble hun ansatt på Wermland Opera i Karlstad. I perioden 2002 til 2005 var hun ansatt på Komische Oper i Berlin. Etter sin avgang der kom hun tilbake til Wermland Opera som operasanger, skuespiller og senere som produsent.

Som operasanger har Bolstad hatt rundt 80 roller på repertoaret. I tillegg til faste engasjementer har hun hatt en betydelig karriere som gjest ved operahus i USA, Italia, Tyskland, Kina, Belgia, Sveits og Storbritannia. Blant hennes største suksesser kan nevnes de kvinnelige hovedrollene i Léos Janáceks operaer Jenůfa og Mysteriet Makroplolous på operaen i Düsseldorff, Dmitrij Sjostakovitsj' Lady Macbeth fra Mstensk på Komische Oper i Berlin og Richard Strauss Salome på GöterborgsOperan. Hun huskes også for sin medvirkning på Theatre La Monnaie i Brussel i Benjamin Brittens Turn of the Screw og Kovanchina av Modest Musorgskij.

Bolstad har også hatt en karriere som konsert- og romansesanger og har urfremført en rekke operaer, blant andre: Mysterier av Johan Kvandal og Olav Trygvason av Ragnar Söderlind på Den Norske Opera, Trädgården av Jonas Forsell på Kungliga Operan i Stockholm, Gycklarnas Hamlet av Thomas Jennefeld i på Göteborgsoperan og God’s Lier av John Casken i London.

Hun har også gjort seg gjeldende som skuespiller og gjestet i 2008 Dramaten i Stockholm som Iokaste i Jon Fosses skuespill Døden i Thebe, basert på Sofokles' tre thebenske skuespill.

Viktige roller

Anne Bolstad i rollen som Emilia Marty i forestillingen Mysteriet Makropulos Den Norske Opera i 1992

Av /NTB Scanpix ※.

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg