energinivå

Et energinivå er energien til et lite system (typisk av molekylær størrelse eller mindre) når systemet er i en tilstand som ikke endres med tiden og hvor det eksisterer et gap til det nærmeste tilgjengelige energinivået.

Fysisk beskrivelse

Energinivåer opptrer naturlig i kvantefysikk hvor partikler som ikke kan bevege seg fritt kun kan ha helt bestemte verdier av energien. Dette er i motsetning til klassisk fysikk hvor energien til partikler varierer kontinuerlig.

Når et elektron i et atom går fra et energinivå til et annet og lavere energinivå, sender det ut elektromagnetisk stråling, som gir opphav til et linjespektrum. Niels Bohr formulerte den første primitive versjonen av kvantemekanikken i 1913. Fra den utledet han energiene til hydrogenatomets energinivåer, og forklarte videre bølgelengdene i blant annet balmerserien i hydrogenspekteret som en konsekvens av energiens bevarelse (se atom).

Diskrete energinivåer finnes også i selve atomkjernen som består av protoner og nøytroner. Energinivåene i kjernen er i MeV-området, og elektromagnetisk stråling som sendes ut ved overgang mellom disse, betegnes gammastråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg