Justervesenet

Logo
Av .

Justervesenets hovedkvarter på Kjeller utenfor Oslo.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Justervesenet er et norsk direktorat med ansvar for nasjonale normaler for målenheter samt for kontroll av måleredskaper som brukes blant annet ved økonomiske oppgjør. Justervesenet er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet.

Faktaboks

Uttale
justˈervesenet

Justervesenet har tre avdelinger: Nasjonalt laboratorium, Tilsynsavdeling og Avdeling for utredning og regelverk. Hovedvirksomheten ligger på Kjeller utenfor Oslo. Dessuten finnes justerkamre på Kjeller, i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Direktoratet har cirka 95 ansatte (2018) og et budsjett på 138 millioner. Geir A. Samuelsen er direktør siden 2017.

Oppgaver

Avdelingen Nasjonalt laboratorium realiserer og vedlikeholder de nasjonale hovednormalene for enheter i SI- systemet for måling av fysiske størrelser. Den nasjonale normalen for grunnenheten kilogram oppbevares hos Justervesenet og blir regelmessig sammenlignet med det internasjonale kilogrammet (prototypen) som oppbevares ved Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) i Paris. Andre grunnenheter er definert ut fra fundamentale fysiske konstanter og realiseres ved eksperimenter. Justervesenet har, sammen med tilsvarende institusjoner i 44 andre land, signert Meterkonvensjonens avtale om gjensidig anerkjennelse av kalibreringer (Mutual Recognition Arrangement, MRA). Denne er grunnleggende for internasjonal tillit til landenes måleresultater.

Norge ved Justervesenet er også med på å vedlikeholde og sikre nøyaktigheten av verdens legale tid, universaltiden (Universal coordinated time, UTC), med flere atomur. Avdeling Nasjonalt laboratorium sørger også for sporbarhet til de nasjonale normalene ved kalibrering av instrumenter for justerkamrene og næringslivet. Dessuten utføres måleteknisk forskning, rådgiving og opplæring. Avdelingen Lovregulert måling foretar typegodkjenning, utarbeider forskrifter og testmetoder for nye måleredskaper samt har ansvar for den norske ordningen for e-merking av ferdigpakkede varer.

Lov om målenheter, måling og normaltid spesifiserer krav til lovregulert kontroll og hva som er Justervesenets ansvar og plikter.

Historie

Justervesenets historie i Norge kan føres tilbake til Kristian 5s forordning av 1683 om ensartet mål og vekt i hele kongeriket. Oslo justerkammer i mer moderne form ble etablert i 1832. Ved innføringen av metersystemet i 1875 ble et landsdekkende Justervesen innført, og de lokale justerkamrene ble underlagt dette. Navnet Justervesenet kommer fra justering i betydningen måleteknisk kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg