Kvartsur er et ur for måling av tid som er basert på piezoelektriske resonanssvingninger i en kvartskrystall. Disse svingningene regulerer hvor fort uret går, på samme måte som pendelen i et ordinært pendelur.

For kvartsur velges gjerne et svingetall (frekvens) som er en potens av 2. Frekvensen kan da lett deles ned til en periode på ett sekund ved å benytte en serie av elektroniske deletrinn med delingsfaktor 2. For eksempel kan svingetallet 32 768 hertz (Hz) deles med 2¹⁵, som gir 1 Hz, noe som tilsvarer en periode på ett sekund. Etter neddeling kobles signalet til en synkronmotor som driver et mekanisk urverk med visere, eller direkte til lysende tallindikatorer som viser timer, minutter og sekunder (digital visning, se digitalur). Ofte blir kvartsur utstyrt med tilleggsenheter som kan vise dag, måned og år, eller brøkdeler av sekunder, tidsdifferanser og så videre.

Resonansfrekvensen for en kvartskrystall er svært stabil, men varierer litt med temperaturen. I kvartsur for laboratoriebruk blir derfor krystallen plassert i en termostat. De relative frekvensvariasjonene kan da reduseres til cirka 1:10⁹, som tilsvarer en feil på 3 hundredels sekunder i løpet av ett år. Ved bruk av mikroelektroniske komponenter kan styrekretsene for kvartsur lages så små at de får plass i et armbåndsur. Disse har ikke termostat, og gir derfor større frekvensvariasjoner, cirka 1:10⁶, som tilsvarer en usikkerhet i tidsmålingen på 30 sekunder per år.

Ved tidsmålinger som krever ekstremt stor nøyaktighet, blir kvartsuret erstattet med atomur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg