Bureau International des Poids et Mesures

Ole Jacob Broch, norsk matematiker og politiker, var byråets direktør fra 1879 til sin død 1889. Broch nedla et stort og fortjenstfullt arbeid for byrået under utarbeidelsen av meterkonvensjonen.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC0 1.0

Artikkelstart

BIPM, Det internasjonale byrå for mål og vekt, opprettet ved Meterkonvensjonen som ble vedtatt på Den diplomatiske meterkonferansen i Paris 1875. Byrået har til oppgave å sikre verdensomfattende harmonisering av fysikalske målinger. Det skal etablere de grunnleggende metriske normalene og skalaene for de fysiske hovedstørrelsene, bevare og vedlikeholde de internasjonale prototypene og utføre de sammenligningene mellom nasjonale og internasjonale normaler som er nødvendige for å sikre ensartethet av målinger over hele verden.

Faktaboks

Uttale
byrˈå ɛternasiånˈal de poˈa e məzˈyr
Etymologi
fransk
Også kjent som

BIPM, Det internasjonale byrå for mål og vekt

Aktiviteten til BIPM var opprinnelig begrenset til målinger av lengde, volum og masse og til metrologiske studier som angikk disse størrelsene. Men virksomheten er etter hvert utvidet til å omfatte alle områder som inngår i SI (Det internasjonale system for enheter). Siden 1965 har byrået hatt ansvar for utgivelsen av tidsskriftet Metrologia.

BIPM arbeider under overoppsyn av Comité International des Poids et Mesures, som har sitt mandat fra Conférence Generale des Poids et Mesures (se Generalkonferansen for mål og vekt). Det har sitt sekretariat med laboratorier i Sèvres i utkanten av Paris og har ca. 70 ansatte, hvorav over 40 fysikere og teknikere (2004). Årsbudsjettet er på om lag 10 mill. euro, som dekkes av Meterkonvensjonens medlemsland.

Nordmannen Ole Jacob Broch, som spilte en aktiv rolle ved utarbeidelsen av Meterkonvensjonen, var direktør for BIPM 1877–89. Under hans ledelse ble de grunnleggende arbeidene med fremstilling av de forskjellige lands riksnormaler og reglene for deres sammenlikninger med BIPMs prototyper gjennomført.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg