Vannforekomst
Strynevatn på Vestlandet.
Vannforekomst
iStock.
Kinn, Sogn og Fjordane
Kystvannsforekomst ved øya Kinn i Florø kommune i Sogn og Fjordane
Kinn, Sogn og Fjordane
Lisens: CC BY SA 3.0

En vannforekomst er en avgrenset og betydelig mengde overflatevann eller grunnvann, som eksempelvis innsjø, elvestrekning, bekkefelt, akvifer, del av fjord eller kyststrekning. Dette er et sentralt begrep og den minste forvaltningsenheten innen vannforvaltning i Europa, som følger av EUs vanndirektiv. Dette gjennomføres i norsk rett gjennom vannforskriften (se vassdragsrett).

Faktaboks

Også kjent som

vassdragsavsnitt, delstrekning på kysten eller grunnvannsakvifer, på engelsk water body

Norge og øvrige land som gjennomfører direktivet, er forpliktet til å rapportere data om alle sine vannforekomster til EU-systemet ved jevne mellomrom. EU-kommisjonen evaluerer så om miljømålene eller bruk av unntak i tilstrekkelig grad gjennomføres i hele Europa, og om dette skjer på en sammenlignbar måte.

Hittil er Norge delt inn i nesten 30 000 overflatevannforekomster, hvorav cirka 11 prosent er utpekt som sterkt modifiserte (til samfunnsnyttige formål, som vannkraftproduksjon eller drikkevannforsyning).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg