Bombus subterraneus

Bombus subterraneus, slåttehumle. Foto fra: Tofta, Gotland, Sverige

Bombus subterraneus

Bombus subterraneus, slåttehumle. Foto fra: Tofta, Gotland, Sverige

Slåttehumle er en art av insekter i slekten humler. Arten kjennetegnes av dronninger og arbeidere med sortbrun behåring på mellomkroppen og svakt brune bånd på bakstussen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Bombus subterraneus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Slåttehumle var tidligere utbredt over store deler av Europa og deler av Asia, men er nå nærmest utryddet i Mellom-Europa. I Norge har den trolig alltid vært sjelden.

Beskrivelse

Slåttehumledronningene er store (om lag 20 millimeter) og har som arbeiderne kort, tett behåring. I Norge og Värmland i Sverige har den melanistiske formen der arbeidere og dronning har sortbrun mellomkropp med brune hår på kanten av ryggplatene. Noen individer kan ha gult foran på mellomkroppen (kragen) og noen individer har gult bakerst på mellomkroppen (skutellen).

Hanner av slåttehumle er i Norge og Värmland sortbrune med lys brune striper på bakkroppen, lys brun/gul krage og skutell og sort behåring i ansiktet. I Skåne og vestover mot Danmark og resten av Europa samt i Asia er arten langt mer fargerik med gul krage og tilnærmet hvit bakstuss.

Slåttehumle kan i Norge forveksles med melanistiske hagehumler, men pelsen til hagehumlene er ofte mer rufsete og bakstussen er ofte hvit og ikke stripete. Hanner med lys behåring kan forveksles med hanner av kløverhumle, men skilles ved en oransjebrun dusk i ansiktet hos kløverhumlehanner som ikke finnes hos slåttehumlehanner.

Slåttehumle ble vurdert til å være utryddet i Norge fordi den ikke var funnet siden 1949, men i 2009 ble arten funnet ved Hobøl i Østfold og i 2011 nær Sandefjord i Vestfold. Arten har antagelig vokst mye de senere årene og kommet til Norge fra Sverige, eller så skyldes økningen gamle populasjoner i Norge som har tatt seg opp igjen. Arten finnes i hovedsak rundt Oslofjorden, og det nordligste funnet er fra Ringsaker i Innlandet i 2020.

Levevis og reproduksjon

Slåttehumla danner samfunn og er et sosialt insekt. De lager bol under bakken og ser ut til å trives godt i skrotemark som veikanter, industritomter og annet mark som ofte blir forstyrret av menneskelig aktivitet og dermed ikke gror igjen. Slåttehumler er en langtunget humle og samler hovedsakelig pollen og nektar fra blomster med lange kronrør som erteblomster og blomster i rubladfamilien, honningurtslekten og leppeblomstfamilien.

Slåttehumla har en relativt kort sesong og dronningene er vanligvis på vingene først i slutten av mai og ender sesongen i juli/august. Det er observert slåttehumle i Norge fra 18. mai til 8. august (datert 1910), men mesteparten av funnene av dronninger er gjort i mai/juni og arbeidere i juli. Det er ikke gjort funn av droner i Norge i nyere tid.

Arten står oppført på Artsdatabanken sin rødliste som sårbar (VU).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

slåttehumle
Bombus subterraneus
Artsdatabanken-ID
119762
GBIF-ID
1340422

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg