slåttehumle

Bombus subterraneus, slåttehumle. Foto fra: Tofta, Gotland, Sverige

Bombus subterraneus, slåttehumle. Foto fra: Tofta, Gotland, Sverige

Slåttehumle er en årevingeart i familien langtungebier. Arten kjennetegnes av dronninger og arbeidere med sortbrun behåring på mellomkroppen og svakt brune bånd på bakstussen. Slåttehumle var tidligere utbredt over store deler av Europa og deler av Asia, men er nå nærmest utryddet i Mellom-Europa. I Norge har den trolig alltid vært sjelden.

Faktaboks

også kjent som:
Bombus subterraneus

Slåttehumledronningene er store (ca. 20 millimeter) og har som arbeiderne kort, tett behåring. Norge og Värmland i Sverige har den melanistiske formen der arbeidere og dronning har sortbrun mellomkropp med brune hår på kanten av ryggplatene. Noen individer kan ha gult foran på mellomkroppen (kragen) og noen individer har gult bakerst på mellomkroppen (skutellen). Hanner av slåttehumle er i Norge og Värmland sortbrune med lys brune striper på bakkroppen, lys brun/gul krage og skutell og sort behåring i ansiktet. I Skåne mot Danmark og resten av Europa samt Asia er arten lang mer fargerik med gul krage og tilnærmet hvit bakstuss. Slåttehumle kan i Norge forveksles med melanistiske hagehumler, men pelsen til hagehumlene er ofte mer rufsete og bakstussen er ofte hvit og ikke stripete. Hanner med lys behåring kan forveksles med hanner av kløverhumle, men skilles ved en oransjebrun dusk i ansiktet hos kløverhumlehanner som ikke finnes hos slåttehumlehanner.

Slåttehumle ble vurdert til å være utryddet i Norge fordi den ikke var funnet siden 1949, men i 2009 ble arten funnet ved Hobøl i Viken og i 2011 nær Sandefjord i Vestfold og Telemark. Arten har antagelig vokst mye de senere årene og kommet til Norge fra Sverige, eller så skyldes økningen gamle populasjoner i Norge som har tatt seg opp igjen. Arten finnes i hovedsak rundt Oslofjorden, og det nordligste funnet er fra Ringsaker i Innlandet i 2020.

Slåttehumlen lager bol under bakken og ser ut til å trives godt i skrotemark som veikanter, industritomter og annet mark som ofte blir forstyrret av menneskelig aktivitet og dermed ikke gror igjen.

Arten står oppført på Artsdatabanken sin rødliste som sårbar (VU).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg